Prima pagină » Știri » O nouă lovitură pentru spitalele de arși. Ce pregătește Ministerul Sănătății

O nouă lovitură pentru spitalele de arși. Ce pregătește Ministerul Sănătății

O nouă lovitură pentru spitalele de arși. Ce pregătește Ministerul Sănătății
După tragedia din Colectiv, a ieșit la iveală dezastrul din secțiile de arși: personalul era insuficient, iar saloanele, improprii. Unele măsuri luate de autorități au vizat creșterea lefurilor asistentelor și doctorilor, tocmai ca să îi convingă să lucreze în aceste unități. Acum însă, Guvernul vrea să le scadă sporurile.

30 octombrie 2015. Un incendiu care a durat 153 de secunde a mutilat trupurile și sufletele a sute de tineri. 64 dintre ei au murit. Aproape 200 au ajuns in spitale. Câteva zile mai târziu, au ieșit la iveală condițiile în care erau tratați bolnavii.

La Spitalul de Arși, de exemplu, pacienții nu erau internați în camere sterile. Toți erau spălați în aceeași cadă plină cu bacterii si germeni. În plus, un raport al Ministerului Sănătății a arătat că doar șapte spitale au putut asigura personal medical și auxiliar special dedicat pacienților arși. Asta i-a determinat pe guvernanți să crească sporul pentru medicii și asistentele care lucrează în astfel de secții. De la 1 octombrie 2016, toți primesc spor de 100% pentru condiții deosebit de periculoase.

Numai că acum, Ministerul Sănătății a pus în dezbatere publică o hotărâre de guvern pentru modificarea sporurilor. De exemplu, personalul din secțiile de arși ar urma sa primească un spor mai mic, de până la 85% din salariul de bază, scrie televiziunea publică. Șefii secțiilor de arși nu au vrut să comenteze public, dar speră să îl convingă pe ministrul Sănătății să nu scadă valoarea sporurilor. ”Actul legislativ e în transparență decizională tocmai pentru a identifica eventualele probleme. E o problemă de reglementare, legea nepermițând un spor mai mare de 85%. În cursul zilei de luni voi face o analiză pe text împreună cu un jurist”, a declarat Ministrul Sănătății, Florian Bodog.

Sporurile majorate anul trecut, inclusiv cele pentru personalul care îngrijește pacienții cu arsuri, sunt suportate din bugetele spitalelor.

Autor

Citește și