Majoritatea cazurilor noi de COVID-19 din Europa provin dintr-o tulpină mutantă a coronavirusului care a fost urmărită în Spania și care a fost răspândită de-a lungul verii de către turiști, au declarat joi oamenii de știință într-un raport.
Noua variantă de virus s-a răspândit rapid în mare parte din Europa încă din vară și reprezintă acum majoritatea cazurilor noi de Covid-19 în mai multe țări, fiind cauza a peste 80% din infectările din Marea Britanie sau Spania.
Echipa de oameni de știință de la Universitatea din Basel și SeqCOVID din Spania a declarat că un eveniment a răspândit virusul în străinătate de către turiști și alți călători.
„De la răspândirea 20A.EU1 pare clar că măsurile de prevenire a virusului de multe ori nu au fost suficiente pentru a opri transmiterea ulterioară”, a declarat Emma Hodcroft, un genetician evoluționist la Universitatea din Basel și lider al studiului.
Până în octombrie, varianta fusese identificată în 12 țări de pe continent, precum și în Hong Kong și Noua Zeelandă, au spus ei.
Nu există încă date care să sugereze că această variantă este mai mortală, au spus ei.
Varianta SARS-CoV-2, cunoscută sub numele de 20A.EU1, s-a răspândit în cel puțin șase țări europene până la sfârșitul lunii iulie.
Sute de variante ale virusului sunt prezente în Europa, dar puține sunt la fel de răspândite ca clusterul 20A.EU1, au spus oamenii de știință.
„Această variantă, 20A.EU1, și a doua variantă 20A.EU2 … reprezintă majoritatea secvențelor recente din Europa”, au spus oamenii de știință.
Cercetătorii au spus că turiștii care s-au întors din Spania au jucat un rol semnificativ în răspândirea virusului în toată Europa.
Varianta este prezentă în principal în Europa din cauza lipsei de călătorii intercontinentale în timpul pandemiei, au spus oamenii de știință. Autoritățile au permis călătoriile fără carantină pe continent în anumite perioade ale verii.
Creșterea prevalenței 20A.EU1 în întreaga Europă „implică faptul că orientările și restricțiile de călătorie din timpul verii nu au fost în general suficiente pentru a preveni transmiterea ulterioară a introducerilor”, au spus oamenii de știință.
Varianta ar putea fi mai infecțioasă decât tulpina obișnuită SARS-CoV-2, a adăugat echipa, dar au spus că este „deosebit de dificil” să se determine în mod concludent de ce s-a răspândit atât de repede.
Oamenii de știință nu știu dacă varianta este mai severă din cauza lipsei de date, au adăugat ei.
Guvernele ar trebui să ia în considerare datele atunci când planifică călătorii în Europa, au adăugat cercetătorii.
Raportul vine după ce Franța și Germania au anunțat miercuri restricții mai stricte de blocare.
Țările se vor confrunta cu un blocaj de o lună în care barurile și restaurantele vor trebui să se închidă din nou. În Franța, nici magazinele neesențiale nu au voie să rămână deschise, în timp ce în Germania, hotelurile nu pot găzdui turiști, iar sălile de sport și teatrele trebuie să închidă.