O nouă rundă de negocieri eșuate între sindicate și Guvern: Întâlnirea nu a adus ceva pozitiv pentru ce ne doream. Continuăm discuțiile

O nouă rundă de negocieri eșuate între sindicate și Guvern: Întâlnirea nu a adus ceva pozitiv pentru ce ne doream. Continuăm discuțiile
Publicat: 06/10/2017, 14:08
Actualizat: 25/03/2019, 23:24

Bogdan Hossu, lider sindical Cartel Alfa, a declarat vineri, după discuțiile pe marginea proiectului ce vizează transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, că Executivul nu este dispus să renunțe la proiect și chiar a condiționat aplicarea legii salarizării de această decizie.

„Nu (au venit cu vreo propunere – n.r.) cei de la Guvern. Deci s-a încercat un șantaj împotriva părții sindicale, în sensul în care nu vreți să acceptați transferurile, în momentul respectiv anulăm legea de salarizare, 153. Ceea ce este complet anormal, fiindcă practic, legat de acest lucru, niciodată nu s-a pus la pachet cu o multitudine de alte mecanisme. Sunt invenții pe care le-au introdus începând din luna aprilie, când și-au dat seama că depășesc necesarul sau capacitatea lor financiară, insistând pe o imagine populistă legat de acest lucru”, a declarat Bogdan Hossu.

Un alt lider de sindicat, Dumitru Costin, președintele BNS, a precizat că premierul Mihai Tudose și ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa au fost cei care le-au spus direct sindicaliștilor de această posibilitate de cuplare a mutării contribuțiilor la angajați de aplicarea Legii salarizării.

Liderii de sindicat prezenți vineri la discuțiile de la Guvern, pe marginea proiectului ce prevede transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, spun că vor mai fi și alte întâlniri, în condițiile în care sindicatele doresc o garanție că măsura nu va duce la scăderea salariilor.

„Continuăm discuțiile. Nu avem nimic cert sau scris, nu suntem siguri că trecerea contribuțiilor va face ca salariul să rămână același. Vom avea din nou discuții și împreună cu patronatele, dacă se poate. În partea bugetară sunt sindicate la Învățământ care acceptă acest transfer, iar pe de altă parte cele din Sănătate, a funcționarilor publici, unii se abțin, altii spun că nu avem nimic cert. Așteptăm ceva scris și să fim sigur că legea va merge în continuare cu condiția reglementării regulamentului de sporuri. Întâlnirea nu a adus un plus sau ceva pozitiv pentru ce ne doream”, a declarat Leonard Bărăscu, lider sindical Sanitas, după negocierile de la Guvern.

„Noi am intrat cu poziția că nu se poate face transferul de taxe sociale, în afară că afectează bugetarii vor avea consecințe cei din sistemul privat. Guvernul insistă (…) guvernul nu dorește să găsească alte alternative. De fapt, transferul de taxe nu face decât să ia o parte din bani ca să astupe găurile „, a spus Bogdan Hossu, lider sindical Cartel Alfa.

Mai mulți lideri de sindicat, printre care Bogdan Hosu și Dumitru Coarnă, au ajuns vineri la sediul Guvernului pentru discuții referitoare la măsurile financiare compensatorii privind transferarea contribuțiilor sociale.

„Nemulțumirile noastre sunt transferul contribuțiilor de la angajator la angajat și plafonarea sporurilor în sănătate la 30% pe ordonatorul principal de credite. Noi ne vom continua manifestările de protest. Pe 19 octombrie vom avea un miting în Piața George Enescu”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Romeo Sandu, vicepreședinte Sanitas.

În funcție de rezultatul acestor acțiuni, Consiliul Național SANITAS va decide asupra radicalizării viitoarelor proteste, inclusiv declanșarea grevei generale.

Discuții au avut loc și miercuri, când câteva mii de persoane au protestat în fața Guvernului.

„Nu ne gândim, nu s-a luat decizia renunțării la acest transfer. Găsim o soluție de compensare sau de implementare a legii salarizării”, a declarat Mihai Tudose după discuții.

Principalele nemulțumiri ale sindicaliștilor se referă la transferul taxelor sociale de la angajator către angajat, solicitându-se modificarea Legii 62/2011, pentru deblocarea negocierii și încheierii contractelor colective de muncă.

Vineri, de la ora 11.00, sindicaliștii Sanitas protestează în fața Ministerului Finanțelor.

Miercuri, mii de oameni au protestat în Piața Victoriei, iar principalele revendicări au fost legate de blocarea transferului taxelor sociale de la angajator către angajat, dar și la modificarea Legii 62/2011, pentru deblocarea negocierii și încheierii contractelor colective de muncă. Confederația Națională Sindicală „Cartel Alfa” a anunțat că va continua seria de manifestații.

În urma discuțiilor dintre reprezentanții sindicatelor și premierul Tudose, s-a stabilit ca aceștia să aibă o întâlnire vineri în care se vor căuta măsuri financiare compensatorii privind transferarea contribuțiilor sociale. Mihai Tudose susține că nu se renunță la transfer.

„A rămas stabilit să se ia în analiză netransferarea taxelor sociale de la angajator la angajat, sa se analizeze implicația acestei măsuri asupra legii de salarizare bugetară și să se găsească soluții. Vineri dimineața o să avem o întâlnire cu domnul premier și cu restul colegilor domniei sale pentru a rezolva acest aspect. Legat de al doilea element, legea 62, modificarea, a rămas să se realizeze un grup de lucru cu ministerele care au implicații în construcția legislativă și în termen de o lună reprezentanții angajatorilor și angajaților cu echipa respectivă să finalizeze un proiect de act normativ care să facă modificarea legii dialogului social”, a declarat președintele Cartel Alfa, Bogdan Hosu.

Întrebat despre posibilitatea unei greve a transportatorilor, Tudose a spus: „Prețul carburnatului nu a crescut din cauza accizei. O să continuăm discuțiile. Ameninta cu greva, ce să le spunem, să nu facă?”.

Liderii sindicatelor au avut au discuții cu premierul Mihai Tudose, cu vicepremierul Marcel Ciolacu și cu ministrul Muncii Olguța Vasilescu, au declarat surse guvernamentale pentru MEDIAFAX.

În același timp, mii de oamenii au protestat în fața Guvernului, nemulțumiți de transferul taxelor sociale de la angajator la angajat, aceștia susținând că ar urma să le scadă și veniturile.

„Noi reprezentăm Universitatea Politehnica din Timișoara și spunem nu transferului de contribuții de la angajator la angajat. Nu avem certitudinea că ni se vor plăti la timp asigurările de sănătate, șomajul, protecția socială, ceea ce ne afectează direct. Pentru toată lumea mărirea va fi de doar 4,26%, indiferent de salariu, iar pentru mine asta ar însemna maximum 200 de lei”, spune unul dintre protestatari.

„Ne-au promis ceva și au întors-o la 180 de grade. Vrem să ne dea ceea ce ne-au promis în campanie. Campania nu a fost demult și au schimbat totul. Să ni se respecte munca pentru că noi suntem într-un spital de psihiatrie și într-un astfel de loc noi nu trebuie să lucrăm fără sporuri. Riscurile sunt mari pentru că muncim cu bolnavii psihic. Noi suntem personalul Tesa și facem tot ce ține de clădire. După 25 de ani de muncă, am 2000 de lei și vor să ne aducă la 1400-1200 de lei”, susține Remus, participant la prostet.

„Protestăm față de deciziile pe care vrea să le ia guvernul, de a transfera taxele sociale în spinarea noastră, a angajaților. Vreau să reamintesc că în zona Gorj, în secolul 21, nu avem salvări, poate aude și ministrul Sănătății și Raed Arafat. Nu avem canalizari, nu avem gaze și, din cauza acestui transfer, în loc să fie o majorare a salariului o să fie o micșorare. Timp de șase ani s-au tăiat multe drepturi și acum va fi o diminuare drastică”, spune un alt protestatar.

Principalele revendicări ale sindicaliștilor se referă la blocarea transferului taxelor sociale de la angajator către angajat, dar și la modificarea Legii 62/2011, pentru deblocarea negocierii și încheierii contractelor colective de muncă la toate nivelurile.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Mulți oameni suferă fără să știe de „ura față de mișcare”