O nouă specie umană va apărea până în 2050 ca rezultat al noilor tehnologii și al selecției naturale

Publicat: 12 09. 2014, 17:24
Actualizat: 22 10. 2014, 01:21

Cercetătorul britanic Cadell Last, de la Global Brain Institute, susține că omul trece printr-o „tranziție evoluționară” majoră, care, în mai puțin de patru decenii, va face ca ființa umană să trăiască mai mult, să aibă copii la vârste mai înaintate și să se bazeze pe inteligența artificială pentru a executa sarcini mărunte.

Schimbarea evolutivă este atât de semnificativă, susține Last, încât poate fi comparată cu evoluția de la maimuțe la primate și apoi la om. „Deceniul al optulea sau al zecelea de viață al viitorului om va fi foarte diferit de cel al bunicilor noștri”, a spus Last, care crede că oamenii vor ajunge să petreacă mult mai mult timp trăind în realități virtuale.

Unii evoluționiști susțin că oamenii vor ajunge să trăiască, în mod obișnuit, până la 120 și chiar 150 de ani, până în 2050.

Cadell Last crede că oamenii viitorului vor ajunge la o maturitate sexuală mai târziu, lucru care are legătură cu ceea ce experții numesc teoria istoriei vieții, care încearcă să explice modul în care selecția naturală înfluențează evenimente cheie din viața unei ființe, cum ar fi reproducerea.

Teoria susține că, odată cu creșterea volumului creierului, organismele au nevoie de mai multă energie și timp pentru a se dezvolta pe deplin și astfel se reproduc mai puțin. Last crede că astfel, în loc să trăiască intens și să moară tinere, ființele umane vor ajunge să trăiască mai „încet” și vor muri la vârste tot mai înaintate.

„Societatea globală actuală este un dezastru total. Dar în perioadele de criză apar oportunitățile, iar apocalipsa poate fi de fapt o metamorfoză”, a declarat Cadell Last pentru ziarul britanic Daily Mail. „Cred că următorul sistem pe care îl va crea umanitatea va fi mult mai sofisticat, corect și bogat decât civilizația curentă. Cred că schimbările vor fi comparabile cu diferențele dintre lumea noastră și civilizația Evului Mediu”, a mai spus cercetătorul.

„Ceasul biologic nu va exista pentru totdeauna”, a explicat Last, care crede că oamenii vor putea opri acest mecanism biologic folosind tehnologii din viitor.

Schimbările au deja loc, scrie dailymail.co.uk, care precizează că vârsta medie la care femeile din Marea Britanie au primul copil a crescut constant, iar acum este de 29 de ani și opt luni. În Statele Unite, doar 1% dintre copii erau născuți de mame cu vârsta de peste 35 de ani, în anii 1970. În 2012, acest raport a crescut la 15%.

„Pe măsură ce țările avansează din punct de vedere socioeconomic, tot mai mulți oameni, în special femeile, au opțiunea de a adera la reproducerea culturală”, a adăugat Cadell Last. Pe lângă mai mulți ani fără copii și posibilitatea de a beneficia de mai mult timp de relaxare, cercetătorul crede că inteligența artificială va scădea nevoia societății de slujbe cu calificare redusă. Oamenii vor putea ajunge, de asemenea, să petreacă mult timp în realități virtuale. „Nu cred că majoritatea oamenilor a înțeles implicațiile acestei posibilități”, mai spune expertul.

Teoria lui Cadell Last a fost publicată în revista Current Aging Science, într-un articol intitulat „Human Evolution, Life History Theory, and the End of Biological Reproduction”.

Bogdan Enache, bogdan.enache@mediafax.ro