Anul trecut România era „campioană” la numărul de declarații și plăți fiscale: 107 în trimestrul I. Banca Mondială a ajuns la concluzia că România are cele mai multe plăți fiscale din UE, pentru achitarea cărora o companie pierde anual 200 de ore. Consultanții fiscali caracterizează relația contribuabilului român cu Fiscul ca fiind „o permanentă aventură”, el trebuind să se înarmeze cu foarte multă răbdare când se duce la ghișeele Fiscului. La toate aceste taxe se mai adaugă una.
România va avea o taxă pe deșeuri la groapa de gunoi în valoare de 80 de lei pe fiecare tonă, începând din ianuarie 2016, iar din 2017 aceasta va crește la 120 lei/tonă, a declarat ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu.
„Avem Hotărârea de Guvern prin care se va aplica o taxă la groapa de gunoi de 80 de lei/tonă de la 1 ianuarie 2016. De asemenea, din 2017 taxa va crește la 120 de lei/tonă. La ora actuală, România nu are taxă de deșeuri la groapa de gunoi, ci doar un tarif de 15 euro/tonă perceput de către administratorii fiecărei gropi de gunoi”, a spus Gavrilescu.
Grațiela Gavrilescu a precizat că taxa care va fi percepută din 2016 se va aplica în paralel cu tariful de 15 euro încasat de administratorii gropilor de gunoi, iar banii obținuți vor merge către Fondul de Mediu.
Potrivit ministrului, în România taxa pe groapa de gunoi se va situa sub nivelul perceput în alte țări din regiune. „Ungaria aplică o taxă de 34 euro/tonă la groapa de gunoi. La noi vom vorbi despre 20 de euro de la 1 ianuarie 2016 și despre aproximativ 25 euro/tonă din 2017″, a adăugat ministrul.