O porțiune din materialul RADIOACTIV din centrala de la Fukushima va fi înlăturat. Procedura va fi executată de un robot

Publicat: 10 09. 2024, 21:15
Actualizat: 10 09. 2024, 21:18

This browser does not support the video element.

Autoritățile din Japonia au început operațiunile de înlăturare a unei porțiuni de material radio activ de la centrala Fukushima. 

Explozia centralei de la Fukushima, din martie 2011, este considerat cel mai grav accident nuclear din istoria Japoniei. După un cutremur devastator, urmat de un tsunami, miezul radioactiv al unui reactor s-a topit, iar sistemul de răcire al centralei a cedat. Materia radioactivă s-a scurs și s-a amestecat cu alte materiale periculoase. Operațiunea începută astăzi, de extragere a unei părți a materiei radioactive, va dura aproape două săptămâni. Misiunea este realizată de un robot special pentru că nivelul radiațiilor din centrala de la Fukushima este mult prea periculos pentru oameni.

În martie 2011, Japonia a fost zdruncinată de un cutremur puternic de 9 grade pe scara Richter, urmat imediat de un tsunami. Fenomenul a generat o adevărată catastrofă nucleară la centrala de la Fukushima. Seismul a distrus sursa de alimentare principală, iar tsunami-ul a inundat generatoarele de energie de urgență. Combustibilul din trei din cele șase reactoare s-a supraîncălzit și a cauzat topiri ale miezului.

FOTO: Profimedia

Citește și:

Zeci de zboruri anulate și orașe evacuate în Japonia, în așteptarea taifunului Ampil

Incident grav în Japonia! Scurgere de apă radioactivă la Centrala Nucleară avariată Fukushima

Japonia va elibera apă radioactivă în mare anul acesta. Țările vecine se opun acestei măsuri