Prima pagină » Știri » O profesoară din Ploiești refuză cei 150 de euro dați de Ministerul Educației: „Nu am de ce să-i iau pentru că e mită electorală” UPDATE

O profesoară din Ploiești refuză cei 150 de euro dați de Ministerul Educației: „Nu am de ce să-i iau pentru că e mită electorală” UPDATE

O profesoară din Ploiești refuză cei 150 de euro dați de Ministerul Educației: „Nu am de ce să-i iau pentru că e mită electorală
O profesoară de la Colegiul Național „Nichita Stănescu" din Ploiești a refuzat cei 150 de euro de la Ministerul Educației, primiți în cursul zilei de marți, motivând că acești bani pot fi considerați „mită electorală".

Cătălina Dumitrescu este profesoară de fizică, cu o experiență de 32 de ani în sistemul de învățământ. În cursul zilei de marți, profesoara a primit vestea de la colegi și de la director că profesorii au primit pe card cei 150 de euro de la Ministerul Educației.

„Nu am de ce să-i iau, pentru că sunt mită electorală. Nu am cerut acești bani. Eu nici nu știam că poți primi bani prin legea educației”, a spus Cătălina Dumitrescu.

Profesorii  primesc, începând de marți, 12 noiembrie, ajutorul financiar de 150 de euro din partea Ministerului Educației. Banii sunt destinați dezvoltării carierei didactice și vor fi virați direct în conturile dascălilor.

Cei care nu au conturi bancare pot ridica sumele direct de la Inspectoratul Școlar Județean.

După cum a precizat ministrul Remus Pricopie, nu există condiționare strictă de a cumpăra cărți și a deconta prin facturi, ci este vorba de o sumă forfetară pe care profesorii o pot folosi pentru achiziția de materiale didactice, cărți sau participare la cursuri si conferințe.

De cealaltă parte, ministrul Educației, Remus Pricopie, spune într-un comunicat remis gândul că profesorii nu trebuie să returneze cei 150 de euro, informațile privind obligația profesorilor de a returna banii fiind lansate în scop electoral.

„Resping categoric informațiile conform cărora «profesorii ar putea fi obligați să dea înapoi cei 700 de lei acordați pentru dezvoltarea profesională». Este o informație falsă și o încercare de a atrage educația în campania electorală. Niciun profesor nu va fi obligat să returneze banii primiți”, spune Remus Pricopie, în comunicatul trimis gândul.

Cu toate că nu sunt prevăzuți în legea educației, Ministerul Educației arată că cei 150 de euro se reaplică Legea nr. 315/2006, privind stimularea achiziționării de cărți sau de programe educaționale pe suport electronic, necesare îmbunătățirii calității activității didactice.

Legea din 2006 a fost aborgată în 2010 de către Guvernul Boc, atunci când s-au tăiat salariile și sporurile aferente. Guvernul Boc a reintrodus banii destinați cărților prin O.U.G. nr. 58/2014, adoptată pe 1 octombrie 2014.

 

Citește și