AuberBeer, berea din extract de coajă de vinete, este unul dintre produsele expuse în cadrul unui salon de inventică din Galați.
Ideea i-a venit Georgianei Horincar, lector universitar, în timpul orelor de practică de la Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor din cadrul Universității „Dunărea de Jos” din Galați.
„La nivel industrial, coaja de vinete este un subprodus foarte puțin valorificat, aproape deloc, dar reprezintă o sursă bogată de compuși biologic activi cu potențial antioxidant ridicat. Eu lucrez cu studenții în Stația Pilot de Bere din cadrul Facultății de Știința și Ingineria Alimentelor și m-am gândit că berea este un produs care are un conținut moderat de alcool, are un PH optim pentru solubilizarea extractului de vinete”, a declarat, pentru MEDIAFAX, lectorul Georgiana Horincar.
Inventatorul berii din coajă de vinete spune că tendința consumatorilor de a opta pentru consumul de produse naturale, fără adaos de aditivi, solicită inovare în industria alimentară. În plus, produsul are o serie de avantaje pentru sănătatea consumatorilor.
„Acest produs beneficiază de proprietățile antioxidante ale extractului din coaja vinetelor, prin creșterea nivelului de compuși bioactivi în compoziția berii. Mai mult, prin încorporarea extractului de vinete, bogat în pigmenți antocianici, berea a dobândit o culoare roșiatică, cu o intensitate ce a variat în funcție de conținutul de extract adăugat, fără a modifica celelalte caracteristici senzoriale, gust, miros, limpiditate, spumare. Prin urmare, AuberBeer este un produs inovativ, cu valoare adăugată, o sursă importantă de antioxidanți, vitamine din grupul B și substanțe minerale care, consumat cu moderație, contribuie la o dietă sănătoasă și echilibrată”, a explicat Georgiana Horincar.
Un alt beneficiu important rezultat în urma adaosului de extract de vinete în bere îl constituie aportul ridicat de antioxidanți, cu impact pozitiv asupra calității vieții, care nu se regăsește în compoziția naturală a berii.
Ugal Invent este un eveniment anual care se desfășoară la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați. Manifestarea sprijină inovarea și reprezintă o oportunitate oferită inventatorilor pentru a-și face cunoscute invențiile atât în fața oamenilor de afaceri, cât și a publicului larg.
Prima ediție a avut loc în 2014 și încă de la început a fost un concurs cu premii. Anul acesta, în concurs s-au înscris peste 150 de invenții și lucrări.
Foto: Pixabay