O româncă de la Paris pentru Gândul: „Majoritatea reproșurilor nu se îndreaptă către comunitatea extinsă a musulmanilor din Franța, ci către partea radicală a acestora”
„Redacția publicației Charlie Hebdo se află într-un cartier central, care nu face parte dintre cartierele considerate periculoase. Cu toate acestea, trei oameni au intrat în sediul publicației purtând arme automate. Martorii spun că erau atât de bine înarmați încât au crezut că este vorba despre o intervenție a trupelor speciale franceze”, a spus Ema Tuturoiu.
Studenta descrie atmosfera din Paris ca fiind una tensionată. „Majoritatea francezilor se declară stupefiați de tragicul eveniment petrecut în inima capitalei franceze. Dincolo de șocul cauzat de numărul ridicat al victimelor, majoritatea condamnă limitarea libertății de exprimare a presei, într-un stat laic, așa cum este Franța”, arată Ema Tuturoiu.
Tânăra arată că relația dintre comunitatea franceză și cea musulmană este una bună, cu toate animozitățile care mai apar uneori.
„Relația dintre cele două comunități, cea franceză și cea musulmană, în ciuda micilor probleme inevitabile apărute între comunități ce se raportează la o cultură destul de diferită, este una bună, până în acest moment lipsită de evenimente majore. Chiar și în această situație extremă, majoritatea reproșurilor nu se îndreaptă către comunitatea extinsă a musulmanilor din Franța, ci către partea radicală a acestora. Împotriva acestei părți radicale, absolut toți francezii cer o intervenție fermă”, a spus Ema.
Cu toate că francezii au asistat la scene de groază astăzi, mai ales cei care s-au aflat în apropierea străzilor unde a avut loc evenimentul, atmosfera de pe celelalte străzi pariziene este una calmă.
„Martorii care s-au aflat sau care încă se mai află la fața locului au declarat că locul pare desprins dintr-un film de groază și că încă se aud sirenele mașinilor de intervenție, ambulanțe, poliție etc. Dincolo de acest loc, atmosfera pe străzile pariziene este una calmă. Întâmplarea a făcut să fiu în același cartier, dar la o distanță considerabilă de locul tragicului eveniment și nu am remarcat nimic neobișnuit până în momentul în care am deschis telefonul”, a povestit Ema Tuturoiu.
Studenta spune că momentul prezent este unul foarte dificil atât pentru francezi, cât și pentru minoritatea musulmană, cea mai numeroasă în Franța.
„Toate gândurile noastre se îndreaptă în aceste momente către familiile victimelor și către apropiații lor. În același timp, un gând de solidaritate se îndreaptă și către membrii comunității musulmane, care în mod cert traversează o perioadă foarte dificilă și dureroasă”, conchide studenta.