Școala Gimnazială „Gheorghe Lazăr” din comuna Corbu a introdus în „nomenclatorul actelor de violență”, pe lângă discriminare, distrugerea mobilierului sau tâlhăria, și fapta de automutilare. Conform aceluiași regulament, dacă elevii se automutilează, li se scade nota la purtare cu cinci puncte și astfel rămân repetenți.
Asociația Elevilor din Constanța (AEC) critică în termeni duri decizia școlii și consideră că un elev poate ajunge să facă o astfel de faptă doar dacă are probleme sociale sau este supus bullyngului:
„Dorim să tragem un semnal de alarmă asupra faptului că automutilarea apare, de cele mai multe ori, în rândul elevilor ca urmare a unor probleme sociale, precum bullying-ul, situația familială și altele, starea psihologică a persoanei fiind deteriorată. În aceste cazuri, este absolut necesară intervenția urgentă a instituțiilor abilitate și familiei în momentul identificării comportamentelor de automutilare, astfel încât elevul să poată fi ajutat să depășească această stare psihologică din ce în ce mai des întâlnită în rândul tinerilor”, se arată într-un comunicat transmis de AEC.
De asemenea, reprezentanții elevilor acuză conducerea școlii de cinism pentru că, în loc să se ocupe de rezolvarea acestei probleme grave în rândul tinerilor, a hotărât să pedepsească fapta prin scăderea notei la purtare:
„Este evident cinismul conducerii unității de învățământ care, în loc să se aplece asupra rezolvării acestei probleme, în prevenirea și combaterea ei, alege să pedepsească elevii ce suferă de ea. Amintim că scăderea notei la purtare sub 6 duce la repetarea anului școlar, în această situație fiind nejustificată, putând chiar să agraveze situația elevului și să-l determine la acțiuni din ce în ce mai riscante. Suntem de părere că dacă un astfel de incident se întâmplă, persoanele din conducerea școlii ar fi autori morali și ar trebui sancționați chiar și penal”, au mai transmis reprezentanții AEC.
Asociația Elevilor din Constanța solicită conducerii școlii să modifice regulamentul.