O școală din Timișoara folosește Google Maps pentru departajarea copiilor înscriși
Inspectorul școlar general al județului Timiș, Aura Danielescu, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că Liceul Pedagogic „Carmen Sylva” din Timișoara nu are circumscripție școlară, ceea ce înseamnă că nu are nicio stradă arondată unității de învățământ.
În ultimii ani, însă, tot mai mulți părinți și-au făcut viză de flotant și astfel au reușit să-și înscrie copiii în clasa pregătitoare la Liceul Pedagogic din Timișoara, numărul de clase fiind suplimentat. Pentru că unitatea de învățământ nu are suficient spațiu, o parte dintre elevi au fost mutați la cursuri după-amiaza.
În acest an, reprezentanții unității de învățământ au propus șase criterii specifice de departajare a micuților care vor fi înscriși, Inspectoratul Școlar Timiș aprobând 75 de locuri, în trei clase.
„Sunt șase criterii: să aibă frați/surori în unitatea de învățământ, dacă există unul dintre copii cu grad de handicap sau orfanii de unul sau ambii părinți. Practic, sunt criteriile preluate din criteriile generale ale metodologiei. Un alt criteriu este legat de locul de muncă al părinților sau al bunicilor, care trebuie să se afle în proximitatea școlii și cu Google Maps, la pas, să nu depășească până într-un kilometru și defalcat între 0 și 500 de metri și între 500 de metri și un kilometru. Un alt criteriu este să fi fost într-una din grădinițele unde Liceul Pedagogic are eleve care se duc și fac practică”, a declarat Aura Danielescu.
Potrivit unui anunț postat pe site-ul Liceului Pedagogic „Carmen Sylva” din Timișoara, calcularea distanței dintre unitatea de învățământ și locul de muncă al părinților/bunicilor se va face folosind aplicația Google Maps, prin „mers pe jos” între cele două locații.
Danielescu spune că aceste criterii specifice propuse de conducerea Liceului Pedagogic „Carmen Sylva” din Timișoara nu au fost avizate de Inspectoratul Școlar Timiș. Asta după ce, anul trecut, atât unitatea de învățământ, cât și inspectoratul școlar au primit o amendă de 6.000 lei din partea Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării. Instituția a decis că unele criterii de selecție pentru admiterea în clasa pregătitoare au fost discriminatorii.
„De data aceasta, ISJ Timiș nu a mai avizat criteriile propuse de Liceul Pedagogic. Liceul Pedagogic să-și asume aceste criterii. Noi am fost hotărâți la început să le dăm circumscripție școlară, am cedat într-un fel bazându-ne pe faptul că facem un rău venind foarte mulți copii acolo și ajungem din nou să nu avem locuri unde să ne desfășurăm activitatea. Mi s-a părut corect să spunem da la aceste criterii, dar nu le mai avizăm. Noi n-o să mai majorăm planul de școlarizare pentru Liceul Pedagogic”, a precizat inspectorul școlar general al județului Timiș.
În școlile din județul Timiș pot fi înscriși 5.902 copii în 268 de clase pregătitoare.