O scriitoare cunoscută, fostă deținută politic, este în pericol de a fi evacuată. Avocatul Poporului analizează cazul
„Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu și analizează cazul doamnei Stela Covaci, scriitoare, fostă deținută politic, aflată în proces de evacuare din casa situată pe strada Theodor Aman nr. 9A, unde locuiește cu chirie din anul 1987, ca urmare a demolării propriei locuințe. Sesizarea Avocatului Poporului vine ca urmare a aparițiilor din presă, care au descris situația deosebită în care se află doamna Covaci”, potrivit unui comunicat al instituției.
Sesizarea din oficiu a Avocatului Poporului și analiza cazului Stela Covaci are în vedere posibila încălcare a art. 47 alin.(1) și (2) din Constituție privind dreptul la un nivel de trai decent, precum și dreptul cetățenilor la măsuri de asistență socială.
Casa în care locuiește Stela Covaci a fost câștigată în instanță de moștenitori anul trecut. Miercuri, un executor judecătoresc s-a prezentat la locuința femeii de 80 de ani, dar și mai mulți scriitori care au dorit să o sprijine.
Pe site-ul petitieonline.com, a fost lansată o petiție de solidaritate cu scriitoarea disidentă.
În text se arată că Stela Covaci a fost un simbol puternic al rezistenței românești încă din adolescență. A făcut parte din „Lotul Labiș” al studenților care pregăteau o revoluție asemănătoare cu cea din Ungaria din 1956 (consemnați în dosarele Securității sub denumirea de „Frăția Paleolitică”), fapt pentru care a fost arestată și condamnată la patru ani închisoare (din care a executat numai doi), pentru „delict de uneltire contra ordinii sociale”. Eliberată în 1960, nu a fost reabilitată nici până astăzi, fiind astfel împiedicată să-și termine studiile (ca și soțul ei, marele traducător Aurel Covaci, decedat în 1992).
În 1966 a cumpărat o casă pe Str. Grigore Alexandrescu nr.21, care a devenit, în perioada 1966 – 1987, cel mai select club cultural al Bucureștiului acelor vremuri. În 1987, când a venit ordin de demolare a casei, Stela Covaci a ieșit în stradă, în fața Ateneului, cu o pancartă agățată de piept, pe care scria: „Declar greva foamei. Vreau să mi se facă dreptate”. În cele din urmă, i s-a repartizat o casă cu chirie pe strada Theodor Aman nr. 9 A, fără să fie însă despăgubită vreodată pentru fosta locuință demolată.
„În ‘compensație’ pentru acest șir de nedreptăți, Stela Covaci este azvârlită din nou în stradă, la vârsta de 80 de ani, căci zilele trecute a primit ordin de evacuare din partea executorilor judecătorești, pe motiv că imobilul este revendicat. Stela Covaci este membră a Asociației Foștilor Deținuți Politici (AFPR), de unde primește o indemnzație de 400 de lei lunar, și a Uniunii Scriitorilor, de unde mai primește o pensie de 800 de lei pe lună”, se mai spune în petiție.
Aceasta a fost lansată de Fundația „Ideea Contemporană”, Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, Asociația „Civic Media”, Uniunea Sindicatelor din Spitalele CFR, Federația Română de Democrație prin Drept, Mișcarea Patriotică Română, Revista Certitudinea, Alianța Națională Sindicală Feroviară, Asociația Socio-Culturală „Florești”, Asociația Socio-Culturală pentru promovarea valorilor Romanațiului „Iancu Jianu” și Consiliul Național al Societății Civile.