Prima pagină » Știri » O stână a fost construită pe locul unei foste cetăți getice vechi de 2.300 de ani. Cum a reacționat primarul responsabil cu întreținerea acestui obiectiv

O stână a fost construită pe locul unei foste cetăți getice vechi de 2.300 de ani. Cum a reacționat primarul responsabil cu întreținerea acestui obiectiv

O stână a fost construită pe locul unei foste cetăți getice vechi de 2.300 de ani. Cum a reacționat primarul responsabil cu întreținerea acestui obiectiv
Pe locul unei foste cetăți getice din Dobrogea este este acum o stână. Un val de pământ. Atât a rămas din fosta cetate getică de la Beștepe. Situată pe malul brațului Sfântu Gheorghe, fortificația trece neobservată. Turiștii care s-ar încumeta să meargă acolo ar găsi o stână. Deși nu s-ar spune privind în jur, fortificația veche de mai bine de 2.300 de ani, se află pe lista monumentelor de interes național.

Tot în Dobrogea, o cetate romană a fost îngropată de gunoaie, potrivit Digi 24. Autoritățile locale, care ar trebui să aibă grijă de monumentele istorice, n-au făcut nimic să le protejeze și nici măcar nu au habar că e obligația lor să facă asta.

„Noi acum am mers pe un drum pe care practic niciun turist nu l-ar urma. Nici nu l-ar găsi, ați văzut, chiar noi ne-am rătăcit un pic”, a spus un localnic pentru echipa Digi24.

Pentru că cetatea nu a fost îngrijită, câțiva ciobani au hotărât că acesta este locul potrivit pentru o stână. Legea prevede clar că în interiorul unui sit arheologic nu se poate construi nimic. Obligația întreținerii unor astfel de obiective revine autorităților locale. Nu pare să știe asta viceprimarul din Beștepe.

„Nu am cunoștință. Nu, deci nu am cunoștință despre așa ceva!”, a spus Anișoara Pavel, viceprimarul comunei Beștepe.

La mică distanță se află o cetate romană din secolul I. Era un punct strategic important pe Dunăre. Acum, vestigiul a ajuns o ruină din cauza nepăsării. În plus, lângă fortificație s-a format o groapă de gunoi uriașă. „Din nefericire este o situație generală la care contribuie lipsa de promovare a legii în educația curentă”, a spus Iulian Vizauer, directorul Direcției de Cultură Tulcea.

Polițiștii din Tulcea susțin că au deschis deja o anchetă.

Citește și