Pentru menținerea în viață a unui copil este nevoie, în primul rând, de incubatoare. Potrivit datelor Salvați Copiii, 13% dintre maternitățile de nivel I declară că nu au niciun incubator standard pentru nou-născuții prematuri, 56% dintre maternitățile de nivel II nu sunt dotate cu ventilator pentru suport respirator și 14% dintre maternitățile de nivel III au o singură masă de reanimare pentru copii. Incubatoarele standard cele mai vechi din unitățile de nivel I au fost fabricate în anul 1977, cele din unitățile de nivel II sunt chiar mai vechi, din anul 1967, iar din nivelul III sunt din anul 1994.
Ventilatoarele pentru nou-născuți cele mai vechi pentru nivelul I datează din anul 2000, pentru nivelul II sunt din anul 1996, iar pentru nivelul III sunt din anul 1994. Medicul neonatolog Ioana Roșca a explicat, pentru Gândul, care sunt pașii care trebuie urmați atunci când vine pe lume un copil cu probleme și cât de importantă este aparatura pentru ca acești pași să aibă rezultatul dorit.
Un studiu realizat de Salvați Copiii România arată că în țara noastră situația în ceea ce privește capacitatea maternităților de a gestiona cazurile de copii născuți prematur sau cu malformații este umbrită de lipsuri, indiferent de nivelul la care este încadrată maternitatea despre care vorbim. Fie ele de nivelul I, II sau III, din unitățile de neonatologie din România lipsesc dotările necesare salvării vieții unui nou-născut prematur sau cu malformații. Chiar și acolo unde ele sunt prezente, intervine insuficiența lor. De la paturi de terapie intensivă, la numărul de medici care asigură gărzile la secțiile ATI și neonatologie și terminând cu numărul necesar de incubatoare care nu este atins în nicio unitate medicală de profil, maternitățile din țara noastră intră într-un scenariu sumbru, în care medicii fac tot posibilul să salveze viețile micuților cu ceea ce au la îndemână. Din fericire, de cele mai multe ori, reușesc.
STUDIU SALVAȚI COPIII DOTĂRILE DIN MATERNITĂȚI
În ultimii 15 ani, potrivit medicilor, în ciuda faptului că rata natalității a scăzut la cel mai scăzut nivel din ultimii 25 de ani, a crescut numărul nașterilor cu probleme. Ioana Roșca, medic primar neonatolog în cadrul Maternității Giulești, vorbește, pentru Gândul, despre lumea haotică în care se nasc acești copii.
„Deși a scăzut natalitatea, a crescut numărul copiilor cu probleme. E un haos în lumea asta, din toate punctele de vedere. Cu o viață sexuală începută foarte devreme, avem mame foarte mici și asta își pune amprenta asupra absolut tot: asupra igienei, asupra sănătății femeii, viitoarei mame și căreia, din păcate, nu îi dăm importanță. Adică, vreau să mă pregătesc eu ca și mamă să am un copil sănătos. Asta nu înseamnă o viață sexuală haotică, nu înseamnă o igienă deficitară și așa mai departe. Este vorba despre adult, despre adultul din care se naște acel copil, despre problemele din care se naște”, explică medicul.
Malformațiile apar din ce în ce mai des în cazul nou-născuților și, chiar dacă ele sunt detectate la ecografii, există mame care aleg să ducă la bun sfârșit sarcina și să lase acel copil să trăiască. Odată venit pe lume, viața lui stă în mâinile medicilor, în priceperea lor și în disponibilitatea de care dă dovadă unitatea medicală în ceea ce privește dotările.
„Consider că asupra vieții nu avem noi niciun drept. Asta este părerea mea ca neonatolog și pediatru și eu știu ce înseamnă viața… Avem un copil în mână, de 600 de grame, și avem viața lui în mâna noastră și nu cred că ai alt drept, ca și părinte, înainte de a-l naște și după naștere. Cred că copilul trebuie să aibă același drept din momentul conceperii, adică dreptul la viață”, spune medicul Ioana Roșca.
Poveștile cu final fericit nu încetează să apară. Vasilică s-a născut prematur. Cântărea 700 de grame și nu părea să aibă vreo șansă. Cu cea mai bună aparatură medicală disponibilă la acel moment la Maternitatea Giulești lângă el, copilul a răspuns pozitiv la manevrele pe care medicii i le-au făcut pentru a-l ajuta să respire. Ioana Roșca își amintește că după o noapte întreagă, spre dimineață, când ploua afară cu găleata, a reușit să-l stabilizeze pe micuț și se simțea epuizată. Totuși, de curând a primit vești de la părinții lui Vasilică. Eforturile ei au fost răsplătite și acum copilul duce o viață normală.
Incubatorul, a doua mamă pentru copiii născuți prematur: „Nu poți să spui: „Stop, eu nu mai am locuri!”
Pentru ca un copil să lupte să rămână în viață dincolo de pereții transparenți ai incubatorului, este nevoie ca acel incubator să existe. În România, doar maternitățile de nivel II și III, în special cele din urmă, dispun de aparate de acest fel performante, care să îi ajute pe medici să depășească, alături de bebelușul născut preamtur, limita dintre viață și moarte.
Maternitatea Giulești este încadrată în categoria celor de nivel III și aici, din fericire, de cele mai multe ori, dramele copiilor și părinților își găsesc un final fericit.
„Maternitățile de nivel III sunt dotate foarte bine, au terapie intensivă pentru nou-născuți cu vârste de gestație 23-24 de săptămâni și greutate foarte mică, sub 1000 de grame. Și practic sunt niște performanțe extraordinare, pentru că reușim să salvăm acești copii și să-i ducem până la termen și să ducă o viață normală după perioada aceasta neonatală”, explică medicul Ioana Roșca.
Totuși, chiar și într-o unitate medicală de top intervine insuficiența dotărilor. Incubatoarele există, însă sunt folosite non-stop, în condițiile în care gradul de ocupare este de 130%.
„Practic, suntem dotați, dar aceste incubatoare sunt folosite 24 de ore din 24, 7 zile din 7 zile pe săptămână. Ele sunt oprite din funcționare doar atunci când se face curățenie, deci la câteva zile, când se schimbă copiii, se pune un alt copil în incubator, atunci se face curat. Și, normal, trebuie făcut un service periodic la aceste incubatoare. Normal că se degradează fiind folosite pe o perioadă atât de îndelungată și atât de intens”, explică Ioana Roșca.
Deși nu e normal și un asemenea lucru nu ar trebui să se întâmple, medicii improvizează și găsesc soluții pentru ca toți copiii care ajung în mâinile lor să beneficieze de aceleași șanse la viață. Gemenii își găsesc locul în același incubator, astfel, rămânând unul liber pentru un alt nou-născut. „Dacă avem 70 de nou-născuți în maternitate, jumătate sunt în terapie și post-terapie. Deci în terapie oricum niciodată nu suntem cu câte locuri avem. Deci, avem nouă locuri în terapie, gradul de ocupare e de 130%. Nu poți să spui: Stop, eu nu mai am locuri!”, poveștește medicul.
Toate cazurile grave din țară ajung, într-un moment sau altul, la București. Așa se explică faptul că, în secolul XXI, în Capitala României maternitățile mari sunt și ele suprasaturate și au nevoie de spații mai mari, de un număr suplimentat de medici și asistente. Birocrația, însă, încetinește aceste procese de modernizare. „Până se aprobă niște legi în organigramă să mai aduci niște asistente, să mai aduci niște medici, e un drum foarte lung și cu foarte multe piedici, din păcate”, explică Ioana Roșca.
Același lucru este valabil și în cazul procurării de incubatoare. La Giulești au primit incubatoare și de la Minister și de la Administrația Spitalelor. Se bucură, de asemenea, de ajutorul foștilor prematuri care vin în fiecare an, în decembrie și le fac tot felul de donații. Mai mult, un sprijin important îl găsesc în organizațiile nonguvernamentale.
„Am primit două incubatoare de la Salvați Copiii și ne-au ajutat foarte mult, pentru că sunt foarte performante. Ultima achiziție de la Salvați Copiii este un incubator de transport. Noi transportăm copiii la consulturi, cardiologic sau neurologic, și era foate util să avem un incubator micuț, ușor de transportat și de manevrat și a venit foarte bine acel incubator”, spune medicul.
„S-a născut un copil de 800 de grame. Nu am crezut că o să fie salvat”
Ioana Pietraru a ajuns în stare gravă la București, după ce, însărcinată în doar 25 de săptămâni s-a declanșat travaliul. A născut un copil de 800 de grame, cu puține șanse de supraviețuire. Totuși, micuțul a luptat și, după doar două săptămâni, nu a mai avut nevoie de ventilație artificială. Acum are șapte săptămâni și a ajuns la un kilogram și 200 de grame.
„La 25 de săptămâni s-a produs ruperea membranelor și s-a declanșat travaliul și a trebuit să fiu operată de urgență. S-a născut un copil de 800 de grame și cu ajutorul medicilor am depășit acum momentul critic. Avem deja șapte săptămâni și am ajuns la un kilogram 200. Nu am crezut că o să fie salvat și m-am rugat să le așeze Dumnezeu lucrurile cum crede mai bine pentru copil, în primul rând, și pentru noi”, povestește Ioana Pietraru.
Poveștile din spatele ușilor maternității nu sunt întotdeauna cele în care părinții colaborează cu personalul medical. Drama prin care trec îi transformă. Inițial, ei devin sceptici și au impresia că medicii nu fac totul pentru copilul lor. Ioana Roșca își amintește de cazul unui copil născut la termen, căreia chiar ea i-a pus o suspiciune de boală metabolică. Totuși, în astfel de situații, de cele mai multe ori, punerea unui diagnostic durează chiar și un an.
Așa s-a întâmplat și în cazul familiei de care Ioana Roșca își amintește despre mama curajoasă a acelui copil, care a luptat pentru viața lui până în ultima clipă. Femeia ajunsese cea mai bună asistentă și îl resuscita singură pe micuț. A plecat de la maternitatea Giulești și a reușit să pună diagnosticul băiatului ei la un an de la externare, cu ajutorul medicilor neurologi și specializați pe boli metabolice.
Din păcate, copilul a murit la jumătate de an după stabilirea diagnosticului. Și totuși, pierderea copilului a părut că i-a trezit pe părinți la realitate. Ei s-au întors la Giulești și i-au povestit medicului Roșca tot ce au făcut după plecarea din maternitate.
„Au venit cei doi părinți transformați, după doi ani de zile, să îmi mulțumească și să îmi spună care a fost povestea lor după ce au plecat de aici. Dar erau alte persoane, pentru că acea suferință i-a șlefuit și i-a făcut să înțeleagă ce înseamnă viața, ce înseamnă umanul. Au îngrijit acest copil cu handicap timp de un an și jumătate. Și nu oricum, cu masaj cardiac extern și ventilație pe balon și mască. Devenise mama cel mai bun asistent din lume, avea curaj și făcea pe copilul ei tot ce trebuia”, povestește Ioana Roșca.
Pierderea copiilor le-a făcut pe mamele foștilor prematuri să fondeze chiar o asociație, „Unu și Unu”. Ele vin în fiecare zi de vineri și le ajută, din punct de vedere psihologic, pe femeile care au copiii în incubatoarele din sala de terapie și post-terapie. Le fac desene, le explică ce înseamnă boala copilului lor și le încurajează să spere, pentru că, așa cum spune și medicul, optimismul părinților s-a dovedit, de foarte multe ori, cheia salvatoare. Copiii ai căror părinți au stat alături de ei în perioadele critice au mers mult mai bine decât cei care au fost, într-o măsură sau alta, abandonați.
„Depinde și de înțelegerea fiecăruia, că am avut părinți care știau dinainte să se nască copilul că acesta are o malformație de cord și au fost foarte afectați când s-a născut copilul. E greu și pentru noi, pentru că ai din punct de vedere medical de tratat acel caz și oricum ești stresat pentru că trebuie să salvezi acel caz. Noi când plecăm de aici nu închidem o ușă și ne ducem acasă. Practic, te duci cu acel caz după tine și te gândești”, încheie Ioana Roșca.
La polul opus, spitale cu un singur incubator:„Este un singur incubator, nu este ventilator, sunt multe lucruri care trebuie”
Dacă maternitatea Giulești se bucură de unele dintre cele mai bune dotări și condiții pe care le poate oferi mamelor și bebelușilor, în alte spitale din țară din țară situația este complet diferită. Sute de bebeluși sunt aduși pe lume, anual, de medicii spitalului din Calafat. În unitatea medicală din orașul de la Dunăre, s-a investit în ultimii ani, însă nu suficient. Lipsește aparatura, la neonatologie fiind un singur incubator pentru bebeluși. Cu astfel de probleme se confruntă și alte unități medicale din județ.
Secția de Neontantologie a Spitalului Municipal Calafat a trecut în ultimii ani printr-un proces de modernizare. Mobilierul vechi a fost înlocuit cu unul nou, saloanele au fost renovate și s-a achiziționat aparatură modernă. Eforturile financiare făcute până acum nu sunt însă suficiente.
Secția dispune de un singur incubator pentru bebeluși, în condițiile în care media anuală de nou-născuți este de aproximativ 600 de copii.
„Este un singur incubator, nu este ventilator, sunt multe lucruri care trebuie, dar ne descurcăm cu ce avem. Aveam și altele, dar vechi. S-au scos acelea și s-a luat unul nou, însă unul singur este insuficient. Ar trebui și incubator de transport de la sală la salon”, mărturisește unul dintre medicii spitalului din Calafat.
Potrivit listei dotărilor, unitatea medicală dispune de un singur monitor de supreveghere respirație copii, o singură pompă perfuzie copiii, un singur Doppler și un singur aspirator secreții nou-născuți.Primăria intenționează să facă noi investiții în unitatea medicală, anul acesta, dacă vor fi fonduri suficiente la rectificarea bugetară. Dacă nu… în viitor.
Pacientele nu se plâng de condițiile din Maternitate, ci de atitudinea personalului medical.
„Eu am născut băiețelul acolo acum doi ani. În restul spitalului era dezastru, dar la copii era bine. Era totul nou, erau chiar și rezerve cu televizor. Cu medicii e o problemă. În primele luni copilul a avut o infecție mai puternică, nu i-au făcut analizele bine, i-au dat un tratament care nu l-a ajutat. Până la urmă am venit cu el la Craiova și l-am făcut bine. Sunt doctori destul de în vârstă la Calafat, dar nu știu de ce nu își mai dau interesul pentru copii. Rar găsești doctori buni. Dacă nu cunoști pe cineva nu prea te bagă în seamă, vor bani”, spune Elena, o tânără mămică din județul Dolj.
Nici spitalul din Filiași nu stă mai bine la dotări, secția de Neonatologie având tot un singur incubator, iar lampa ultravioletă este veche de 35 ani. Și lămpile de la secția de Obstetrică – Ginecologie sunt vechi. Pe lista dotărilor spitalul găsim 2 lămpi pentru operații, cu 4 faruri, din anul 1976, dar și trei lămpi examinare cu un far din 1975. Noi dotări cu echipamente medicale vor fi făcute la acest spital, printr-un proiect în valoare de 3 milioane lei, proiect în care primăria are o contribuție de 10%.
Un singur incubator pentru nou-născuți are și spitalul din Băilești, spital în care se nasc anual peste 300 de copii. S-a reușit însă reabilitarea Maternității, printr-un concurs de proiecte organizat de o companie privată din țară. Spitalul Municipal Băilești a primit aproape 10.000 euro, pentru reabilitarea și modernizarea compartimentului de Neonatologie.