Prima pagină » Știri » O sută de manifestanți s-au adunat la Universitate, unde în urmă cu un an au avut loc proteste

O sută de manifestanți s-au adunat la Universitate, unde în urmă cu un an au avut loc proteste

O sută de manifestanți s-au adunat la Universitate, unde în urmă cu un an au avut loc proteste
Aproximativ o sută de manifestanți s-au strâns, duminică seara, în Piața Universității, unde în urmă cu un an au avut loc conflicte violente între protestatari și jandarmi, soldate cu amenzi pentru tulburarea liniștii publice și deschideri de dosare penale pentru distrugeri și agresiuni.

În timpul zilei de duminică, câteva zeci de manifestanți s-au strâns și în Piața Victoriei, ei vând autorizație de pichetare până la ora 17.00. Jandarmii nu au consemnat niciun incident, potrivit purtătorului de cuvânt al Jadnarmeriei București.

Potrivit sursei citate, alți manifestanți s-au strâns duminică seara în Piața Universității, iar la ora 20.00 mai erau aproximativ o sută de persoane. Nici aici nu s-au înregistrat incidente.

Protestele din ianuarie 2012 desfășurate în Piața Universității – la care au ieșit în stradă, mai multe zile la rând, sute de persoane – au început în 13 ianuarie, în semn de solidaritate cu subsecretarul de stat Raed Arafat, protagonist al unui conflict public cu președintele Traian Băsescu, pe tema reformelor din Sănătate. În timpul evenimentelor, au avut loc ciocniri între manifestanți și forțele de ordine, soldate cu victime de ambele părți, dar și cu rănirea unor operatori și erporteri.

Protestele au durat nouă zile, însă confruntări violente între manifestanți și jandarmi au avut loc în 14 și 15 ianuarie, fiind distruse magazine, semafoare, stâlpi de iluminat etc.

Inspectorul general al Jandarmeriei Române, colonel Mircea Olaru, a informat, sâmbătă, că a fost sesizat Parchetul Curții Militare de Apel cu privire la fapta unui ofițer care a lovit pe un tânăr, în timpul protestelor din Piața Universității din ianuarie 2012, victima depunând și ea o plângere.

Ofițerul de Jandarmerie a fost identificat în urma raportelor colegilor săi, care s-au aflat în apropierea lui când Ionuț Șandru, fiind deja căzut, a fost lovit de jandarm, rupându-i piciorul. De asemenea, ofițerul a fost identificat în urma imaginilor filmate în timpul amplului protest.

Parchetul Curții Militare de Apel a fost sesizat cu fapta ofițerului, care s-ar putea încadra la purtare abuzivă (articolul 250 Codul penal).

Ministrul de Interne, Radu Stroe, a declarat, sâmbătă, că nu s-a făcut nimic timp de un an în cazul tânărului Ionuț Șandru agresat de ofițerul de Jandarmerie.

Șeful Jandarmeriei Capitalei, Eugen Meran, a fost eliberat din funcție, vineri seară, de ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, măsura fiind luată ca urmare a modului în care au fost gestionate protestele din ianuarie 2012 din Piața Universității, a mai spus colonelul Olaru, răspunzând unei întrebări a presei.

„Domnul general Meran a fost demis. Este pus la dispoziție, pentru că e responsabil pentru ceea ce s-a întâmplat atunci. Am mai făcut câțiva pași. În cursul zilei de mâine (sâmbătă – n.r.), lămurim și cu persoana care dădea cu bocancii ca un animal”, a declarat ministrul Radu Stroe, vineri, la plecarea din Ministerul Afacerilor Interne.

Eugen Meran, care are în prezent gradul de general de brigadă, se afla la conducerea Jandarmeriei Capitalei din noiembrie 2010, când l-a înlocuit pe Gavrilă Pop (care a fost eliberat din funcție, la ordinul comandantului Jandarmeriei Române, Olimpiodor Antonescu, din cauza lipsei de intervenție la mitingul polițiștilor de la Palatul Cotroceni, din 24 septembrie 2010).

Citește și