”A călătorit 10.000 de kilometri pentru a studia într-o țară despre care nu știa nimic. A ajuns la Cluj unde a descoperit oameni amabili și un oraș care are mereu ‘porțile deschise’ pentru străini. În Cluj a văzut pentru prima dată o ninsoare și s-a îndrăgostit de mâncarea românească. Acum, orașul de pe Someș i-a devenit a doua casă”, scrie sursa.
Linette a ales România în detrimentul Spaniei și al Mexicului. ”Nu a fost deloc ușor să reușesc să ajung aici. De doi ani de zile tot am căutat pe internet și în mai multe locuri să fac un master în străinătate. M-am uitat la oferta educațională din Spania, Mexic și alte țări. Am căutat un master care să-mi ofere o bursă cu cele mai bune posibilități. După ce am căutat foarte mult pe internet am găsit o variantă să vin în România, dar în schimb mi-a fost foarte frică de limba română. Este o complet altă limbă pentru mine”, spune Linette.
Convinsă de ambasadorul României în Cuba să vină la Cluj
Cubaneza a fost convinsă de ambasadorul României în Cuba să vină la Cluj, scrie Monitorul de Cluj. ”Ambasadorul mi-a spus să vin aici pentru că orașul are porțile deschise pentru străini și are un statut pentru studenți cu multe facultăți de prestigiu. Am ascultat de ambassador și mă bucur că am ales Clujul. În Cluj îmi plac clădirile vechi foarte frumoase și parcurile. Îmi plac foarte mult clujenii pentru că sunt amabili și se comportă frumos. Mai apreciez Clujul pentru că este un oraș studențesc și are o diversitate culturală bogată. Se promovează mult cultura și studiul în Cluj. Nu-mi place însă când văd o clădire veche neîngrijită”, povestește Linette.
Cubaneza spune că îi plac foarte mult mâncarea și băuturile din România. ”Sarmalele sunt preferatele mele. Îmi plac foarte mult și chiftelele. Îmi place foarte mult vinul fiert. Pentru mine a fost ceva nou vinul fiert pentru că în Cuba nu e frig niciodată. Aici în România am băut pentru prima dată vin fiert în această iarnă. Mi-a atras mult atenția vinul cu scorțișoară”, spune Linette.
Masteranda, care visează să lucreze în industria cosmetică, s-a îndrăgostit și de muzica românească, în special a trupei Direcția 5. Ea le-a povestit jurnaliștilor clujeni și câte ceva despre țara ei natală. ”Eu sunt cubaneză și n-am fumat niciodată un trabuc. În Cuba nu toți fumează. Sunt fumători și nefumători. Cuba este primul exportator pentru trabucuri. Trabucurile sunt fumate, dar nu e o diferență de consum între o țigară normală și trabuc. Se fumează trabucuri la ocazii speciale pentru că-i mai scump (…) Vă recomand orez cu fasole neagră și cu carne de pui. În spaniolă numele popular ar fi arroz congris și se mai pune carne de porc la grătar. Noi în Cuba mâncăm banane fripte. În America Latină avem mai multe feluri de banane, iar unele dintre ele sunt pentru prăjit, nu cum aveți voi de mâncat direct (…) Vă recomand să mergeți pe plajele cubaneze care sunt impresionante!”, încheie Linette.