O vilă celebră din imediata apropiere a Guvernului va fi restaurată. Bonus: investitorii construiesc lângă și o clădire de birouri. FOTO

Publicat: 05 06. 2013, 09:14
Actualizat: 24 10. 2014, 17:43

Clădirea cu parfum de epocă situată în imediata apropiere a Guvernului României, la gura de metrou Piața Victoriei dinspre Bulevardul Aviatorilor, va deveni un punct de atracție al Capitalei, potrivit unui proiect propus de fondul de investiții New Europe Property Investments (NEPI).

Cunoscută ca Vila Oromolu, după numele proprietarului Mihai Oromolu, fost guvernator al Băncii Naționale, casa este una dintre clădirile construite în perioada interbelică, în 1927, după planurile arhitectului Petre Antonescu (1873-1965), unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai școlii de arhitectură românească din prima jumătate a secolului XX.

Construită în stilul neobaroc, clădirea este în prezent monument istoric. Însă, ascunsă după pomi și cu un aspect neîngrijit, cu greu îți poți da seama că este una dintre cele mai valoroase clădiri arhitecturale din Capitală.

A trecut prin bombardamentul din 1944, când a fost distrusă parțial, și printr-un incendiu,  în 2009, când a fost parțial avariată, focul distrugând multe elemente de arhitectură, în special elementele de decor pictat.

Vila are aproximativ 700 de metri pătrați și trei niveluri -demisol, parter supraînălțat și etaj. Casa a fost construită de Mihai Oromolu cu destinația de locuință, însă în prezent este nefuncțională.

Decorațiunile exterioare ale clădirii sunt de tip eclectic cu influențe neoclasice și elemente Art-Nouveau. Inițial, fațada clădirii avea tonuri de gri și bej.

La interior, decorațiunile sunt tot de tip eclectic cu elemente Art-Nouveau, dar  sunt puternic afectate sau chiar distruse.

Preluată de NEPI  în contul unei datorii pe care compania Avrig 35 o avea de plătit fondului, vila Oromolu va fi complet tranformată în următoare perioadă.

Cum va arăta spațiul din jurul vilei Oromolu

Reprezentanții NEPI susțin că, pe lângă restaurarea vilei, vor construi o nouă clădire destinată pentru birouri.

Aceasta va avea trei etaje subterane și trei supraterane, iar spațiile vor fi destinate chiriașilor care vor vizibilitate și organizațiilor care lucrează cu Guvernul sau instituții financiare internaționale, precum Banca Mondială sau BERD.

Așa va arăta clădirea de birouri din apropierea Guvernului

 La nivelurile subterante ale clădirii vor fi construite locuri de parcare, câte trei pentru fiecare 100 de metri pătrați a imobilului.

Terenul de 4.500 de metri pătrați  din jurul clădirii  va fi amenajat astfel încât să devină spațiu public, cu zone pietonale, mobilier urban și o fântână arteziană.

Restaurarea Vilei Oromolu și construirea unei noi clădiri de birouri vor fi  realizate după planurile arthitectului Dorin Ștefan, cel care în urmă cu trei ani a câștigat concursul internațional pentru realizarea unui turn de circa 350 de metri în Taiwan.

Vila Oromolu, vedere laterală din Bulevardul Aviatorilor

Vila Oromolu, vedere din spate

 

Vila Oromolu, fațada dinspre bulevardul Aviatorilor

 

Una din părțile laterale ale clădirii

Decorațiunile exterioare ale vilei Oromolu