Oamenii au dus flori și au aprins lumânări în fața restaurantului din Constanța distrus de incendiul soldat cu 3 morți și 4 răniți

Publicat: 07 04. 2014, 12:23
Actualizat: 07 02. 2019, 03:20

Oamenii au dus flori și au aprins lumânări pe trotuarul din fața restaurantului Beirut, aflat pe bulevardul Tomis din Constanța.

O tânără care lucrează la un fast-food aflat în apropiere spune că sâmbătă seară, la momentul izbucnirii incendiului, era de serviciu și inițial nu a realizat că imobilul în care se află restaurantul a fost cuprins de flăcări.

Ea a spus că primul lucru pe care l-a făcut în momentul în care a realizat ce se întâmplă a fost să oprească alimentarea cu energie electrică și gaz a fast-food-ului. Tânăra mai spune că focul la restaurant a ars mocnit, după care flăcările au cuprins clădirea. Ea mai spus că nu a mai rămas mult timp la fast-food deoarece fumul începuse să intre și în local, astfel că a închis și a plecat acasă.

Pe de altă parte, anchetele declanșate în cazul incendiului continuă, fiind realizate de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dobrogea”, Poliție, Inspectoratul Teritorial de Muncă și Inspectoratul de Stat în Construcții.

Conducerea Inspectoratului de Stat în Construcții Constanța va dispune, luni, proprietarului clădirii în care funcționa restaurantul Beirut să realizeze expertiza imobilului. Potrivit reprezentanților Inspectoratului de Stat în Construcții, în maximum o săptămână acesta trebuie să prezinte rezultatele expertizei, astfel încât experții să poată stabili cât de grav a fost afectată structura de rezistență a clădirii și dacă mai poate fi reabilitată.

„Un expert tehnic autorizat care este abilitat de lege trebuie să spună acum dacă imobilul mai poate fi exploatat, dacă trebuie consolidat sau dacă trebuie demolat”, au precizat reprezentanții Inspectoratului de Stat în Construcții Constanța.

Totodată, o comisie a Inspectoratului face cercetări și la fața locului, pentru a stabili dacă au fost realizate lucrări fără autorizație sau fără respectarea normelor de siguranță.

Clădirea cu două etaje, în care funcționau restaurantul, un club rock și un cazinou, este construită în perioada 1925 – 1926, având planșee și mare parte din structură din lemn, astfel că focul s-a propagad foarte repede.

În cursul zilei de luni urmează să fie făcute publice și primele concluzii ale anchetelor declanșate în acest caz, iar pompierii speră să poata depista și cauza probabilă a incendiului. Ei spun însă că deocamdată se iau în calcul toate ipotezele și este nevoie de timp pentru a se stabili exact de la ce a pornit focul.

În paralel, polițiștii cercetază cazul și urmează să se stabilească cine se face vinovat de ucidere din culpă.

Incendiul a izbucnit sâmbătă, în jurul orei 22.40, flăcările extinzându-se cu rapiditate de la restaurantul cu specific libanez, la un cazinou și la un pub, aflate în aceeași clădire, din centrul municipiului Cosntanța. În imobilul respectiv, care are două etaje, se aflau, la momentul izbucnirii flăcărilor, câteva zeci de persoane.

În urma incendiului, trei tinere în vârstă de 22 de ani, 23 de ani și 24 de ani au murit, iar o fată de 19 ani a fost rănită grav și transportată cu o aeronavă la Spitalul de Arși din București.

Una dintre tinerele decedate este cântăreața localului, Ioana Nicoleta Cengher, care avea 22 de ani și era din Costinești. Ea absolvise Școala Populară de Artă, iar acum era studentă la Drept. Tânăra obținuse multe premii și distincții la concursurile muzicale din țară și participase la numeroase festivaluri.

Celelalte două tinere care au murit în tragedia de la Constanța erau dansatoare. Nicoleta Vasilițeanu avea 23 de ani și era din Constanța, iar Mihaela Tucă avea 24 de ani și era din Mangalia.

Trupurile celor trei tinere au fost duse la Morga Cimitirului central din Constanța, pentru necropsie, rezultatele urmând să fie făcute publice în cursul zilei de luni.

Tânăra rănită este dansatoarea Nicoleta Buirencu, în vârstă 19 ani. Ea este studentă la Științe Economice, la Constanța.

În total, în incendiu au fost rănite patru persoane – tânăra de 19 ani, un bărbat de 40 de ani, Adrian Roman, care s-a intoxicat cu fum și este internat la Spitalul Județean Constanța și două persoane care au fost transportate la spitalul din Constanța, dar în cazul lor nu a fost necesară internarea.

Martorii au povestit că în momentul izbucnirii incendiului în restaurant, în club și în cazinou se aflau câteva zeci de persoane. Cele trei tinere care au decedat au rămas blocate în vestiarul restaurantului, fiind găsite de echipele de intervenție printre dărâmături, după ce plafonul s-a prăbușit.

Șeful Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Constanța, Eugen Bola, declara duminică, pentru MEDIAFAX, că una dintre cele patru tinere avea contract de muncă încheiat pe o întreprindere individuală, urmând să se stabilească dacă este vorba despre firma care deține localul respectiv sau altă societate.

Alte două tinere aveau contractele de muncă expirate în toamna anului trecut, iar cea de-a patra nu avea niciun fel de act încheiat cu angajatorul.

Potrivit reprezentanților ITM, societatea care deține restaurantul din Constanța a fost amendată cu 7.000 de lei, pentru diverse nereguli, după un control făcut în urmă cu câteva săptămâni de inspectorii de muncă, neregulile constatate atunci vizând securitatea în muncă.

Șeful ITM Constanța preciza că luni vor fi verificate actele tuturor societăților care se află în clădirea respectivă, fiind vorba despre firma care deține restaurantul, cea care are pub-ul, precum și cazinoul.

Proprietarul restaurantului Beirut este George Karam și deține localul prin intermediul societății Middle East Parteners SRL. De asemenea, Karam se ocupă și de alte firme, o parte dintre acestea fiind însă radiate.