Prima pagină » Știri » Oamenii de știință au descoperit „pulsul” Pământului. Ce se întâmplă o dată la 27,5 milioane de ani

Oamenii de știință au descoperit „pulsul” Pământului. Ce se întâmplă o dată la 27,5 milioane de ani

Oamenii de știință au descoperit „pulsul” Pământului. Ce se întâmplă o dată la 27,5 milioane de ani
Oamenii de știință au analizat mai multe evenimente geologice majore și au găsit un tipar / Sursă FOTO: Shutterstock - caracter ilustrativ

Geologiștii au descoperit un ritm al evenimentelor geologice majore.  Se pare că Pământul are un „puls” geologic întrucât au loc evenimente majore la fiecare 27,5 milioane de ani. Utilizând cele mai exacte metode disponibile, autorii unui nou studiu au construit o nouă istorie a ultimilor 260 de milioane de ani. Momentan nu se știe de ce apar aceste cicluri de evenimente geologice.

Inimile noastre bat cu o rată (de repaus) de 60 până la 100 de bătăi pe minut. Multe alte lucruri pulsează, de asemenea. Culorile pe care le vedem și tonurile pe care le auzim, de exemplu, se datorează diferitelor frecvențe de undă („impulsuri”) ale undelor luminoase și sonore.

Un studiu publicat în revista Geoscience Frontiers arată că și Pământul are un puls, cu o „bătaie” la fiecare 27,5 milioane de ani. Acesta este ritmul la care au avut loc evenimente geologice majore, potrivit datelor obținute de geologi.

Potrivit autorului și geologului principal Michael Rampino de la Departamentul de Biologie al Universității din New York, „mulți geologi cred că evenimentele geologice sunt întâmplătoare în timp. Dar studiul nostru oferă dovezi statistice pentru un ciclu comun, sugerând că aceste evenimente geologice sunt corelate și nu aleatorii”.

Evenimentele geologice majore analizate de specialiști

Autorii studiului au colectat cele mai recente și mai bine datate 89 de evenimente geologice cunoscute din ultimii 260 de milioane de ani:

  • 29 fluctuații ale nivelului mării;
  • 12 extincții marine;
  • 9 extincții terestre;
  • 10 perioade de oxigenare scăzută a oceanului;
  • 13 erupții vulcanice bazaltice gigantice;
  • 8 modificări ale ratei de răspândire a fundului mării;
  • 8 pulsații globale înregistrate la nivelul magmatismul dintre plăci.
Oamenii de știință au descoperit „pulsul” Pământului. Ce se întâmplă o dată la 27,5 milioane de ani

Sursă FOTO: New York University

Activitate geologică maximă, o dată la 27,5 milioane de ani

Datele au oferit oamenilor de știință un nou calendar al istoriei geologice a Pământului. Punând la un loc toate evenimentele, oamenii de știință au efectuat o serie de analize statistice care au dezvăluit că evenimentele tind să se grupeze în jurul a 10 date diferite, activitatea maximă având loc la fiecare 27,5 milioane de ani. Între cele zece perioade, numărul evenimentelor a scăzut brusc, apropiindu-se de zero.

Poate că cea mai fascinantă întrebare care rămâne deocamdată fără răspuns este de ce se întâmplă mai exact acest lucru. Autorii studiului sugerează două posibilități:

„Corelațiile și ciclicitatea observate în episoadele geologice pot fi în întregime o funcție a dinamicii globale a Pământului care afectează tectonica și clima globală, dar cicluri similare pe orbita Pământului în sistemul solar și în galaxie ar putea fi în ritmul acestor evenimente. Dintre aceste episoade ciclice, aparițiile lor susțin cazul unei înregistrări geologice în mare măsură periodice, coordonate și intermitent catastrofale, care este destul de diferită de punctele de vedere susținute de majoritatea geologilor”, transmis autorii studiului.

Presupunând că calculele cercetătorilor sunt cel puțin aproximativ corecte – autorii notează că diferite formule statistice pot duce la perfecționarea concluziilor lor – nu există îngrijorări cu privire la „o nouă bătaie” a Pământului. Ultima a avut loc acum vreo șapte milioane de ani, ceea ce înseamnă că următoarea nu se va întâmpla timp de încă vreo 20 de milioane de ani.

Citește și