Oamenii de știință transformă păianjenii morți în „necroboți”. Cum funcționează mecanismul
This browser does not support the video element.
Transformarea păianjenilor morți în prinderi mecanice poate fi ideea unora despre un scenariu de coșmar, dar ar putea avea beneficii tangibile. Picioarele de păianjen pot prinde ferm și ușor obiecte mari, delicate și de formă neregulată, fără a le rupe.
O studentă pe nume „Yap” și colegii ei de la Universitatea Rice au descoperit o modalitate de a face picioarele unui păianjen să prindă de obiecte.
Ei au numit acest nou tip de robotică „necrobotică”, în noul lor studiu, aceștia au demonstrat apoi utilizarea unui păianjen mort pentru a ridica obiecte delicate și electronice.
Păianjenii necroboți
În mod ciudat, picioarele de păianjen nu au mușchi pentru extensie, ci în schimb își mișcă picioarele prin presiune hidraulică, au ceea ce se numește o cameră prosoma, sau cefalotorax, care se contractă, trimițând fluidul interior al corpului în picioare, făcându-le să se extindă, potrivit SmithSonian.
Așadar, echipa a introdus un ac în camera de prosoma a păianjenului și a creat un sigiliu în jurul vârfului acului. Astfel, s-au activat picioarele păianjenului, realizând o gamă completă de mișcare în mai puțin de o secundă.
De asemenea, studenții au arătat că păianjenul ar putea suporta greutatea altui păianjen de aproximativ aceeași dimensiune.