Cele mai frecvente probeleme de sănătate depistate la preșcolarii și elevii din Capitală sunt obezitatea, suferințele oculare și cele ale coloanei, precum și cariile dentare, a anunțat, joi, directorul general al Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB), dr. Marius Savu.
Aproape 10% dintre copiii de grădiniță și elevii din școlile Capitalei suferă de o boală cronică, cele mai multe afecțiuni depistate fiind cele oculare de tipul vicii de refracție, urmate de deformări ale coloanei vertebrale, obezitate și carii dentare, potrivit studiilor realizate de ASSMB în rețeaua de medicină școlară.
„Analizând rezultatele raportului, am hotărât declanșarea unei ample acțiuni de educare a copiilor și școlarilor din rețeaua ASSMB. Dacă elevii de astăzi vor înțelege că trebuie să aibă o alimentație sănătoasă, atunci obezitatea adultă, care a crescut foarte mult, ar scădea. Este mai greu să înfometezi un adult decât să educi copilul pentru un comportament alimentar sănătos”, a mai spus directorul general al ASSMB, la evenimentul de lansare a campaniei de depistare a hipertensiunii arteriale, desfășurat în Capitală.
La sfârșitul trimestrului patru al anului trecut, medicii școlari au înregistrat 25.719 cazuri de boli cronice în rândul elevilor, dintre care cele mai numeroase au vizat problemele oculare de tipul vicii de refracție (8.451 de cazuri), deformații „câștigate” ale coloanei vertebrale (2.626), obezitate de origine neendocrină (1.794), astm bronșic și bronșită astmatiformă (1.306), alte tulburări de vedere (1.209), tulburări de vorbire (906), dar și afecțiuni cronice ale amigdalelor și polipi (803), conform datelor centralizare de ASSMB.
„Atunci când vorbim despre tulburări de vedere, boala cea mai frecventă la copii și școlari, trebuie să atragem atenția asupra faptului că orice copil trebuie să facă primul control oftalmologic la vârsta de trei ani. Numai așa pot fi depistate la timp și tratate bolile de vedere. Din păcate, statisticile arată că numărul acestor maladii cronice este foarte mare. Aceasta fie pentru că medicii de familie nu trimit la timp copiii la specialist, fie pentru că părinții cred că problema s-ar putea rezolva de la sine”, a explicat, recent, medicul oftalmolog Tania Rădulescu, de la ASSMB.
Potrivit medicului Rădulescu, din păcate, și celelalte boli conice întâlnite frecvent la preșcolari și elevi pot fi puse pe seama desființării rețelei de pediatrie sau a neglijenței părinților.
„Mă refer la deformările coloanei vertebrale și la obezitate. În primul caz, aceste defomări pot fi urmarea rahitismului. Copiii nu mai sunt duși anual la mare cel puțin două săptămâni, cum recomandau pediatrii acum două decenii, pentru fixarea calciului în organism cu ajutorul vitaminei D2 din razele solare. Apoi, aceste deformări pot apărea din cauza ghiozdanului prea greu, a poziției proaste pe scaun sau în bancă, dar mai ales din cauza lipsei de mișcare. La fel și obezitatea. Copiii mănâncă mâncăruri nesănătoase, dulciuri, stau la calculator sau la televizor și nu fac exerciții fizice”, a explicat medicul.
Medicul de la ASSMB a mai spus că în rândul copiilor din grădinițe și al elevilor bucureșteni sunt întâlnite 53 de tipuri de boli cronice. „Chiar dacă mai puțin numeroase ca frecvență, putem aminti aproape 200 de cazuri de anemii feriprive (carență de fier – n.r.), aproape 50 de cazuri de tumori maligne și aproape 40 benigne, 164 de cazuri de diabet zaharat, aproape 700 de sechele de rahitism, tulburări mintale, 553 de boli cardiace dobândite, 639 de boli ale aparatului circulator, peste 180 ale aparatului digestiv, aproape 200 de anomalii congenitale ale sistemului osteoarticular, a precizat dr. Tania Rădulescu.