Prima pagină » Știri » Obiectivele ministrului Sănătății: eliminarea șpăgii din sistemul sanitar și organizarea Agenției Naționale de Programe de Sănătate

Obiectivele ministrului Sănătății: eliminarea șpăgii din sistemul sanitar și organizarea Agenției Naționale de Programe de Sănătate

Obiectivele ministrului Sănătății: eliminarea șpăgii din sistemul sanitar și organizarea Agenției Naționale de Programe de Sănătate
Demnitarul promite că, până în 2016, românii nu vor mai trebui să dea spagă la medici, pentru a beneficia de servicii medicale

La trei săptămâni de la investirea în funcția de ministru al Sănătății, Eugen Nicolăescu a vorbit despre măsurile pe care le va lua pentru eficientizarea sistemului sanitar din România.

Demnitarul promite că, până în 2016, românii nu vor mai trebui să dea spagă la medici, pentru a beneficia de servicii medicale. Nicolăescu a afirmat, în cadrul unei conferințe de presă, că medicii care vor mai pretinde diferite sume de bani pentru a acorda asistență unui pacient riscă să fie trimiși după gratii. „Trebuie să facem ordine în sistem”, a subliniat acesta

Ministrul Sănătății a mai anunțat că intenționează să organizeze, în premieră, Agenția Națională de Programe de Sănătate. „Această agenție o să gestioneze toate programele naționale de sănătate. Va fi câte un manager pentru fiecare program în parte, care va ține în permanență legătura cu pacienții și asociațiile de pacienți, pentru a identifica din timp eventualele probleme cu care se confruntă aceștia”, a declarat ministrul Sănătății.

gândul vă prezintă mai jos care sunt principalele obiective al ministrul Sănătății.

● Eugen Nicolăescu a spus că principala prioritate în noul său mandat este prevenția în sănătate. „Voi face tot ce este posibil să avem programe de prevenție realiste și mai ales care să producă efecte pozitive. Aceste programe trebuie să fie caracterizate de cei trei E – economicitate, eficiență și eficacitate. Dacă aceste trei elemente vor fi întrunite, atunci vom știi că nu am cheltuit banii publici degeaba și că i-am cheltuit cu folos. Banii publici sunt puțini, toți știm acest lucru și atunci, cu atât mai mult, datoria noastră este să îi chibzuim”, a menționat șeful de la Sănătate.

Demnitarul a spus că a alocat fonduri suplimentare pentru realizarea programului de screening de cancer de col uterin și că anul acesta, în București, va fi demarat un program pilot de screening de cancer de col uterin. „La sfârșitul anului vom evalua rezultatele acestui program pilot, iar dacă obiectivele sunt cu adevărat atinse, atunci am putea extinde proiectul, din 2014, și în alte județe ale țării. Ne-am propus ca în trei ani de zile să putem să finalizăm screening-ul de cancer de col uterin, pentru toată populația eligibilă pentru un asemenea program”, a spus Eugen Nicolăescu.  Programul de screening de cancer de col uterin va prevedea ca româncele cu vârste cuprinse între 25-65 ani să beneficieze, gratuit, de un test Babeș-Papanicolau.

● Pentru că incidența cancerului de col uterin și numărul deceselor provocate de această boală sunt destul de ridicate, ministrul Sănătății a anunțat că va relua programul de informare și de comunicare privind vaccinarea de cancer de col uterin. „Cancerul de col uterin este o mare problemă. Mortalitatea din această cauză este foarte ridicată. Dacă știm acest lucru trebuie să și facem ceva. Screening-ul și vaccinarea pot fi, într-o primă etapă, cele mai bune soluții”, a precizat șeful de la Sănătate.

Demnitarul a recunoscut că prima campanie de informare și vaccinare împotriva cancerului de col uterin, desfășurată în perioada 2008-2010, a fost un eșec total, motiv pentru care cea de-a doua campanie se va desfășura după alte criterii. Astfel, mai întâi se va face o campanie de informare a publicului, perioadă în care părinții vor afla riscurile și beneficiile pe care le are vaccinului HPV asupra fetelor cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani, iar mai apoi se vor face liste cu persoane care doresc să intre în campania de vaccinare împotriva cancerului de col uterin. „Abia după ce vom avea aceste liste certe vom încheia contracte cu furnizorul de vaccin cu care vom încheia un contract de decontare numai după ce se face vaccinarea efectivă”, a declarat Nicolăescu.

● Campania de informare și vaccinare împotriva virusului HPV nu este singura pe care noua conducere vrea să o reia. „Ne-am gândit să reluăm sub o formă sau alta programul de evaluare a stării de sănătăte a populației”, a punctat demnitarul.

În perioada 1 iulie 2007 și 31 decembrie 2008 românii au fost invitați la medicii de familie pentru a-și face o serie de analize. Rezultatele testelor trebuiau să arate incidența diferitelor boli la noi în țară. Din 2009 și până în prezent nu s-au făcut publice rezultatele acelui program de evaluare a sănătății populației, în care s-au investit 171 de milioane de euro, după cum declara Ion Bazac, fostul ministru al Sănătății, în 2009. „Am vorbit cu colegii din minister și am decis ca în circa trei luni de zile să adunăm toate datele pe care le avem din programul trecut și să facem o informare publică a rezultatelor acelui program pentru că nimenu nu a făcut acest lucru, iar datele respective nu sunt utilizate. Au fost bani publici cheltuiți, iar lumea trebuie să știe ce s-a întâmplat cu acel program. E datoria noastră să facem o informare publică și o vom face”, a promis ministrul sănătății. Eugen Nicolăescu a menționat că după ce vor fi făcute publice rezultatele primului program de evaluare a sănătății populației, oficialii din minister vor găsi „noi formulele prin care un asemenea program poate fi reluat”. „Dorim un program mult mai amplu și mult mai țintit”, a punctat șeful de la Sănătate.

● Un alt obiectiv al noului mandat prevede reechilibrarea sistemului sanitar. „Sistemul este dezechilibrat din punctul de vedere al modului în care au o importanță mai mare sau mai mică anumite componente. Iar aici mă refer la medicina de familie, medicina de ambulatoriu și spitale. În continuare spitalele ne mănâncă banii, uneori degeaba, alteori prin internări fictive, alteori cu cheltuieli inutile, iar noi nu am reușit să asigurăm funcționarea corectă a motorului de bază integrator care este medicina de familie și mai ales nu am reușit să-i trimitem pe pacienți la medicul specialist, în ambulatoriu, acolo unde costă puțin se pot rezolva foarte multe cazuri fără să mai ajungem la spital”, a spus ministrul sănătății.

Astfel, pentru ca preveni apariția pacienților la secția de Primiri Urgențe chiar și pentru banale dureri de cap, Eugen Nicolăescu a anunțat că a majorat bugetul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate cu 50% pentru medicina de ambulatoriu. „Astfel, prin pârghii economice și cu metodologii medicale pe care le vom regăsi în contractul cadru pe anul 2013-2014, vom putem să îi obligăm pe medici să facă ceea ce trebuie. Nu îi spunem medicului ce tratament să prescrie sau ce diagnostic să pună, dar îi spunem că trebuie să trimită în ambulatoriu de specialitate, să vadă bolnavul, să se îngrijească de el și nu să îl interneze dacă nu este nevoie. Să îi dea tratamentul adecvat, să îi facă o internare de zi dacă este nevoie. Prin reechilibrarea sistemului putem face ca serviciile medicale să fie unele accesibile pacientului”, a explicat demnitarul.

● Șeful de la Sănătate a mai anunțat că, anul acesta, ministerul împreună cu Guvernul vor realiza pachetul de bază de servicii medicale de care va beneficia fiecare român. „Vorbim de pachetul de bază de multă vreme și nu s-a întâmplat nimic. PÎn acel pachet vor fi incluse o număr de servicii medicale și acela va fi acordat atunci când pacientul are nevoie de el, fără să dea niciun ban. Dacă îi cere cineva șpagă pentru serviciile medicale incluse în pachet, acel cineva pleacă acasă, pleacă după gratii. Trebuie să facem ordine în sistem”, a precizat ministrul Sănătății.

Demnitarul este de părere că odată cu realizarea pachetului de bază vor crește automat și asigurările private de sănătate suplimentare și complementare, „de data aceasta într-un cuantum care să poată să fie deductibil din impozitul pe venit, astfel încât să fie încurajat pacientul să își facă acea asigurare privată”.

● Ministerul Sănătății și-a mai propus ca, până în 2016, să organizeze, în premieră, Agenția Națională de Programe de Sănătate. „Această agenție va fi subordonată ministerului, iar rolul ei este să gestioneze toate programele naționale de sănătate”, a declarat șeful de la Sănătate. Eugen Nicolăescu a spus că în cadrul Agenția Națională de Programe de Sănătate va fi câte un manager pentru fiecare program în parte, care va ține legătura cu pacienții, pentru a identifica eventuale goluri în aprovizionarea cu medicamente.

Mai mult, ministrul a vorbit despre intenția de a capitaliza compania Unifarm. „Vom utiliza compania Unifarm, pe care vrem să o capitalizăm în acest an ca să se poată mișca repede. Vrem să facem importuri imediate, dacă este nevoie, sau aprovizionări imediate astfel încât pacienții să nu sufere atunci când medicamente vitale nu există”.

 

Citește și