OBOSEALĂ. Cei care nu mai ţin cont de sfaturile oficiale, riscă să compromită progresele obţinute (OMS)
Cetățenii care nu mai țin cont de sfaturile oficiale pe fondul unei suprasaturații față de efectele măsurilor de urgență, ar putea zădărnici eforturile de a ţine sub control pandemia de COVID-19, a atras atenția joi, 14 mai 2020, directorul pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Hans Kluge.
El susține că „oboseala” faţă de măsurile de urgenţă ameninţă „câştigurile preţioase” obţinute în combaterea virusului.
„Relatări despre neîncrederea în autorităţi şi teorii ale conspiraţiei alimentează mişcările împotriva distanţării fizice şi sociale.
Neîncrederea, rezistenţa în faţa măsurilor, o nepăsare faţă de schimbările comportamentale pe care toţi le-am făcut pentru a limita COVID-19 ne vor reîntoarce pe drumul pe care niciunul dintre noi nu vrea să ajungă”, atenţionează Hans Kluge.
Extreme în aplicarea sfaturilor oficiale
Reprezentantul OMS a mai adăugat că, la cealaltă extremă, există şi cazuri de persoane care „se comportă excesiv de precaut”.
Acestea își limitează interacţiunile sociale şi accesul la serviciile medicale.
Kluge a precizat că este necesară o continuare a vigilenţei.
Și asta în contextul în care, în ultima săptămână, la Wuhan, în China, şi în Coreea de Sud, au reapărut clustere de noi cazuri de COVID-19, deşi se credea că acolo virusul dispăruse.
Potrivit statisticilor OMS, 56% din cazurile de COVID-19 confirmate la nivel global sunt în Europa, unde noul coronavirus a provocat până în prezent peste 160.000 de morţi.
Sursă foto: Pixabay/caracter ilustrativ