Obreja, ultimul cuvânt în „Gala Bute”: Mi s-au cerut denunțuri împotriva lui Udrea și a lui Băsescu
„Udrea e antipatică azi pentru că are poșete scumpe si că a făcut ce a făcut. Asocierea cu ea nu îmi face bine. (..) Ce ar fi fost dacă eu aș fi recunoscut vina? Mai aveam dosar daca eu spuneam ca da, așa este? Mai eram azi in poveste? Au fost patru modalități prin care mi s-au cerut denunțuri împotriva lui Udrea și a lui Basescu. Mi s a spus clar: dă-o pe Udrea și scapi”, a declarat Rudel Obreja.
Regret implicarea mea. Spun că nu am știut nimic despre ce reprezenta suma de bani. Nu am avut elemente care să mă ducă la concluzia că reprezintă luare de mită. Am fost absolut convins ca Ștefan Lungu mi-i datorează, a spus Tudor Breazu.
„După ce am pierdut familia, așa cum era eam am aflat că fata mea va pleca mii de kilometri distanță. Când faci o prostie, e făcută. Nu puteam să repar. Era imposibil. Trăiam cu frica, cu iluzia faptului că am reușit să ajut un prieten, Adrian Gărdean, care a reușit sa ma convingă sa ii fac cunoștința cu Elena Udrea”, le-a spus judecătorilor Ștefan Lungu.
Ana-Maria Topoliceanu și-a susținut, plângând, retragerea apelului: „Regret ca nu mi-am dat demisia. Regret că am acceptat să primesc niște bani pe care nu i-am cerut si pe care i-am dat mai departe. (..) Nu îmi pare rău că am spus adevarul. Nu am beneficiat de reducerea pedepsei. (..) Instanța mi-a dat trei ani cu suspendar, pe care eu o consider corectă”.
„Regret că m-am abătut de la conduita mea. Regret că am ascultat ordine care nu erau la locul lor. Nu mai pot da timpul inapoi. Sper că veți tine cont ca mi-am recunoscut vina și că nu am avut nimic de ascuns”, a spus Gheorghe Nastasia
„Despre acest eveniment sportiv deosebit am aflat prima oară în ședința de guvern din ianuarie 2011. Apoi, la solicitarea premierului am mers la minister, am vorbit cu directorul de cabinet să sponsorizăm evenimentul respectând condițiile unei sponsorizări. S-a facut ședința la minister unde directori au fost chemați”, a spus în fața instanței fostul ministru Ion Ariton.
Instanța supremă a stabilit pronunțarea în dosarul Gala Bute pentru 23 mai. Sentința pe care o vor dispune magistrații va fi una definitivă.
Unul dintre avocații Elenei Udrea, Veronel Rădulescu, a cerut, miercuri, la ultimul termen din dosarul Gala Bute, eliminarea probelor obținute cu ajutorul SRI, menționând că acestea sunt nelegale. Apărătorul a solicitat rejudecarea dosarului.
„Am primit ieri răspunsul pe care l-a formulat DNA în legătura cu activitățile desfășurate împreuna cu SRI. Referitor la ce a învederat DNA privitor la faptul că a beneficiat de sprijin de la SRI, apreciem că justificarea oferită de organul de urmărire penală pentru a justifica administrarea probelor nu poate fi primită. (…) Prevederile la care fac referire autorii excepției au atribuții exclusiv in domeniul siguranței nationale, neavând atribuții de cercetare penală. (..)Conform deciziei CCR, probele organelor de urmărire penală sunt nelegale. Probele obținute în mod nelegal nu pot fi folosite in procesul penal. Solutia juridica reglementată de Curte e obligatoriu a fi luată in considerare în această cauza. Soluția e retrimiterea cauzei la instanța de fond pentru a se discuta incidența probelor efectuate împreuna cu SRI”, a spus, în sala de judecată, avocatul Veronel Rădulescu.
DNA a răspuns solicitării instanței supreme referitoare la implicarea SRI în dosarul Gala Bute, menționând că, pe parcursul urmăririi penale, a cerut SRI sprijin pentru punerea în executare a mandatelor de supraveghere,o expertiză și declasificarea unor interceptări pe mandate de siguranță națională
În dosarul Gala Bute, Elena Udrea a fost condamnată, în primă instanță, în martie 2017, la șase ani de închisoare pentru mai multe fapte. În același dosar, fostul consilier al Elenei Udrea, Ștefan Lungu, a fost condamnat la un an și șase luni de închisoare cu suspendare, iar fostul director al Companiei Naționale de Investiții, Ana Maria Topoliceanu, a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare. Tudor Breazu a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare pentru complicitate la luare de mită, Dragoș Botoroagă la doi ani și șase luni de închisoare cu suspendare, în timp ce fostul secretar general în MDRT, Gheorghe Nastasia, a fost condamnat la patru ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită.
Fostul președinte al Federației Române de Box, Rudel Obreja, a fost condamnat de instanța supremă la patru ani de închisoare pentru complicitate la luare de mită, cinci ani de închisoare pentru evaziune fiscală și trei ani pentru încă o infracțiune de evaziune fiscală, instanța contopind pedepsele și dispunând o pedeapsă de cinci ani de închisoare cu executare.
Pe de altă parte, fostul ministru Ion Ariton a fost achitat pentru infracțiunile de participație improprie la abuz în serviciu și folosirea influenței.
Miercuri, la ultimul termen din dosarul Gala Bute, procurorul de caz a cerut instanței pedepse majorate și condamnare cu executare pentru cei care au primit pedepse cu suspendare pe fond. Elena Udrea a fost condamnată, în primă instanță, la 6 ani de închisoare