Prima pagină » Știri » Ofensivă de trei zile la Tora Bora în august, în baza unor indicii privind prezența lui ben Laden

Ofensivă de trei zile la Tora Bora în august, în baza unor indicii privind prezența lui ben Laden

Forțele americane și afgane au bombardat în luna august, timp de trei zile, zona muntoasă de la Tora Bora, unde bănuiau că ar fi revenit liderul al-Qaida, Osama ben Laden, și adjunctul său, Ayman al-Zawahiri, relatează NBC News.

Forțele americane și afgane au bombardat în luna august, timp de trei zile, zona muntoasă de la Tora Bora, unde bănuiau că ar fi revenit liderul al-Qaida, Osama ben Laden, și adjunctul său, Ayman al-Zawahiri, relatează NBC News.

Trupele americane lansaseră atacuri masive în aceeași zonă și la sfârșitul anului 2001, când dispuneau de informații conform cărora ben Laden s-ar ascunde în peșterile amenajate la Tora Bora.

Operațiunea de la Tora Bora a fost declanșată la începutul lunii august, când trupele americane nu aveau nici un indiciu legat de prezența celor doi lideri teroriști în zonă. Informațiile de care dispuneau indicau numai desfășurarea unei reuniuni al-Qaida înaintea Ramadanului, cu participarea unor membri ai conducerii rețelei.

Informațiile obținute de trupele americane nu ofereau dovezi clare privind prezența lui ben Laden sau a lui al-Zawahiri la Tora Bora, dar sugerau că măcar unul dintre cei doi s-ar putea afla în zonă. Un oficial din serviciile de informații a declarat că în regiune ar fi fost observat un dispozitiv de securitate al-Qaida a cărui amploare nu putea indica decât prezența unuia dintre cei doi lideri. În plus, mai mulți localnici au susținut că au văzut în zonă persoane din garda personală a lui ben Laden (ceceni, uzbeci și alți arabi), oameni care ar prefera să moară decat să îi predea pe cei doi.

Surse oficiale au declarat că la operațiunea militară de la Tora Bora au participat "câteva sute" de militari americani și afgani, susținuți de elemente din Divizia 82 aeropurtată, care au blocat căile de retragere, și de elicoptere care au debarcat în zonă membri ai forțelor speciale. Aceștia au reperat pozițiile inamice și au dirijat ulterior atacurile aeriene.

Operațiunea a fost foarte asemănătoare cu cea în care a fost ucis anul trecut Abu Mussab al-Zarqawi, dar a fost marcată de o serie de probleme de coordonare între diferitele unități participante.

Mai multe știri pe www.mediafax.ro

Citește și