Prima pagină » Știri » Oferte Revelion 2014. Muzică lăutărească și mâncare secuiască, oferta pensiunilor de pe Valea Ghimeșului

Oferte Revelion 2014. Muzică lăutărească și mâncare secuiască, oferta pensiunilor de pe Valea Ghimeșului

Oferte Revelion 2014. Muzică lăutărească și mâncare secuiască, oferta pensiunilor de pe Valea Ghimeșului
În Harghita, cele mai căutate destinații turistice în perioada sărbătorilor de iarnă sunt pensiunile de pe Valea Ghimeșului, unde mai sunt locuri pentru Crăciun și unde un sejur de cinci zile costă până la 200 de euro, cu meniuri tradiționale, plimbări cu săniile trase de cai și muzică lăutărească.

Oferte Revelion 2014. În Harghita, cele mai căutate destinații turistice în perioada sărbătorilor de iarnă sunt pensiunile de pe Valea Ghimeșului, unde mai sunt locuri pentru Crăciun și unde un sejur de cinci zile costă până la 200 de euro, cu meniuri tradiționale, plimbări cu săniile trase de cai și muzică lăutărească.

Președintele Asociației Pensiunilor Turistice din Valea Ghimeșului, Prejmer Fulop, spune că gradul de ocupare a acestora este de aproape sută la sută, doar câteva zeci de locuri fiind libere, în prezent, pentru Crăciun, în condițiile în care nu au fost pregătite pachete pentru această sărbătoare, pe considerentul că Nașterea Domnului se sărbătorește, potrivit tradiției, acasă, în familie.

În schimb, pentru Revelion 2014 rezervările s-au făcut încă din vară, pensiunile fiind ocupate în totalitate de ceangăii din județul Bacău care lucrează în străinătate și iarna vor să se bucure de sărbători tradiționale, pentru 150 de euro de persoană.

„Sunt oameni plecați la muncă tot anul și se întorc acasă doar de sărbători, la Crăciun și Revelion 2014. Anul trecut au fost prima oară la noi, dar le-a plăcut așa de mult încât au făcut rezervări și au cerut să le organizăm același program, cu tăiat de porc, plimbări cu săniile trase de cai și muzică tradițională”, spune Prejmer.

Oferte Revelion 2014. Oaspeții sunt așteptați în 29 decembrie, iar în ziua următoare turiștii vor avea ocazia să asiste la tăiatul porcului și la prepararea produselor tradiționale, seara la un spectacol și o prezentare de muzică, port popular și tradiții specifice ceangăilor, care se va termina cu dansul comun al artiștilor și invitaților. De asemenea, ei vor face plimbări cu săniile trase de cai până în vârful muntelui, unde vor lua un dejun rece cu slănină, cârnați afumați, lebăr și sângerete și se vor încălzi cu vin fiert și pălincă, în jurul focului de tabără.

Din această iarnă, turiștii care vizitează Valea Ghimeșului au la dispoziție și o pârtie de schi.

La câteva zeci de kilometri depărtare, Complexul Turistic Boros arată mai degrabă ca un mic sat, cu 11 căsuțe țărănești, cu mobilier tradițional, cu șuri, iazuri cu păstrăvi și o mică stână cocoțată pe un deal. Căsuțele nu sunt oferite turiștilor pentru a petrece Crăciunul, dar pentru Revelion 2014, cele 90 de locuri de cazare au fost ocupate cu multe luni înainte, de turiști din Ungaria dornici de odihnă, care apreciază tradițiile și arta populară.

Timp de patru zile, cât durează sejurul, muzica populară interpretată de tarafuri de lăutari și ansambluri profesioniste din Valea Ghimeșului și din Sândominic nu va conteni, chiar administratorul fiind violonist în unul dintre ansamblurile care vor întreține buna dispoziție de sărbători. Nu va lipsi tăiatul tradițional al porcului, cu vin fiert, țuică și palincă, iar în ultima zi a anului este prevăzută o deplasare la Comănești, unde turiștii vor cunoaște obiceiuri precum sorcovitul.

Oferte Revelion 2014. Masa de Revelion 2014, cu mâncăruri tradiționale, de la pâinea de casă la aperitive, cârnați, friputură, sarmale, până la ciorba acră din zori, dar și cozonacii cu mac, plăcintele cu mere și cu brânză vor fi stropite din belșug cu vinul casei.

Un astfel de sejur costă 140 de euro, mai scump cu 40 la sută față de anul trecut.

„La noi, zona este frumoasă, e liniște, mâncărurile noastre respectă rețetele tradiționale, din strămoși, sunt bogate, grupurile au familii, copii, au nevoie de relaxare și le place să fie împreună și să petrecă împreună”, spune Prejmer.

Valea Ghimeșului are ofertă și pentru cei care vor să îmbine modernul cu tradiția, la o pensiune de patru stele în comuna Lunca de Jos, cu mare trecere la turiștii din Germania și Ungaria, cărora li s-au alăturat clujenii.

Camerele somptuoase, cu livinguri generoase și cu acces la internet, sunt parte dintr-un ansamblu care cuprinde săli de fitness, saune, jacuzzi, saloane de masaj, de înfrumusețare, solar și fotolii cu pietre de jad pentru relaxare. Pachetele doar pentru Revelion 2014, de cinci zile și patru nopți, cu demipensiune, costă 200 de euro, iar masa festivă cuprinde șase feluri de mâncare și va fi urmată de Carnavalul de Anul Nou. Atmosfera va fi întreținută cu muzică lăutărescă.

Stațiunea Băile Tușnad este rezervată în proporție de aproximativ 80 la sută pentru Revelion 2014, în vreme ce Crăciunul nu se bucură de căutare, doar două hoteluri oferind pachete, din care s-au vândut mai puțin de 30 la sută, deocamdată.

Oferte Revelion 2014. „Am vândut mai puțin Crăciunul, cred că este o sărbătoare de familie și atunci lumea pleacă mai puțin de acasă. Anul trecut nici nu am făcut pachete din același considerent, anul acesta am zis să încercăm, dar solicitările sunt destul de puține. Încă nu este târziu, lumea se decide și în următoarele zile”, spune directorul unui hotel de trei stele, Ileana Colcer.

La acest hotel, pachetele de trei, patru și cinci zile propuse pentru sărbătoarea Nașterii Domnului încep de la 535 de lei și ajung la 870 de lei de persoană, fiind rezervate predominant de turiști din județele apropiate, Brașov și Mureș. Oferta include împodobitul bradului în seara de Ajun și un program de colinde, iar masa de Crăciun are un meniu tradițional, cu produse specifice din Ardeal. În schimb, pachetele de Revelion 2014, de trei, patru și cinci nopți, s-au vândut în totalitate încă din luna octombrie. Pețurile acestora au variat între 1.075 de lei și 1.540 de lei pentru o persoană, în funcție de durata sejurului.

„Predomină pachetul de patru nopți, vândut în proporție de 70 la sută, care costă 1.260 de lei. Toate pachetele au incluse micul dejun, dejunul și cina, servicii SPA și wellness, acces la piscina hotelului, saună, hidrokinetoterapie în bazin cu apă sărată, masaj de mai multe tipuri, inclusiv hot stone (cu pietre calde)”, mai spune directorul hotelului.

În 30 decembrie, gazdele au programat un brunch pe terasa hotelului, cu vin fiert, țuică fierbinte, jumări și pâine cu untură, pentru ca turiștii să se cunoască și să socializeze înainte de masa festivă comună din ultima noapte a anului. Petrecerea de Revelion 2014 va include un meniu tradițional, bal mascat, concursuri de dans, karaoke, probe de îndemânare și muzică live.

Oferte Revelion 2014. Pentru petrecerea Revelionului în stațiunea Băile Tușnad au optat turiști din București și din județele Constanța, Brașov, Cluj și Mureș.

La un alt hotel de trei stele, renovat recent, se pune accent pe confort, camerele având aer condiționat, minibar, telefon, seif și internet, restaurantul clasic oferă 120 de locuri, turiștii având acces, de asemenea, la centrul SPA, unde funcționează o saună umedă, una uscată, jacuzzi, un cabinet de masaj cu diferite terapii și un cabinet de masaj pentru cupluri. Un sejur de patru nopți în perioada 29 decembrie – 2 ianuarie, în cameră dublă și pensiune completă, primire tradițională, cină dansantă, bal mascat și masă festivă costă 1.746 de lei de persoană.

În pensiunile de trei margarete din stațiune, cel mai ieftin sejur, de trei zile și două nopți, costă 500 de lei pentru o persoană, iar cele de patru zile și trei nopți, cu ofertă wellness – saună, masaj, jacuzzi și abonamente la pârtia de schi, excursii cu săniile trase de cai și masa festivă de Revelion 2014, pot ajunge la 1.790 de persoană, spune Potyo Terez, reprezentant al Asociației Turistice Băile Tușnad.

Prețurile sunt mai mari față de anul trecut la pachetele cu trei nopți de cazare și demipensiune, dar au rămas aproximativ aceleași la pachetele pentru cinci nopți de cazare.

De Revelion 2014, turiștii vor fi răsfățați cu produse specifice gastronomiei tradiționale secuiești: gulyas, paprikas de pui, varză călită secuiască cu ceafă de porc afumată, mușchi de vită la grătar, înăbușit în sos de ceapă, păstrăv și linte.

O altă stațiune din Harghita pe placul turiștilor din țară este Praid, unde gradul de ocupare în perioada sărbătorilor de iarnă a depășit 85 la sută, mai mare cu cel puțin 15 procente față de anul trecut. Cele mai căutate sunt pensiunile de trei stele, unde camerele au livinguri mari, băi și bucătării proprii, precum și acces la saună.

Dacă anul trecut turiștii plăteau 350 de lei/persoană pentru patru zile și trei nopți de cazare în pensiuni, anul acesta pachetele de trei, patru și cinci zile, care includ tăiatul și prepararea porcului și masa festivă încep de la 700 de lei și își dublează prețul, la 1.400 de lei pentru o persoană, direct proporțional cu numărul nopților de cazare și cu oferta, dacă se adaugă plimbări cu săniile trase de cai și vizite la atelierele meșterilor artizani olari, ale prelucrătorilor de iască și țesătorilor din Corund.

Oferte Revelion 2014. Cei care nu vor să opteze pentru unul dintre pachetele oferite, mai pot găsi cazare în regim la cheie și self-catering la cel puțin 120 de lei pe noapte pentru o cameră cu două paturi.

„Mai avem câteva locuri libere, cine vine în Praid poate vizita și salina, care va fi deschisă în perioada sejururilor de sărbători, cu excepția zilei de 1 ianuarie, când va fi închisă. Iar gurmanzii pot veni cu încredere la restaurantele pensiunilor, unde vor găsi tot ce poftesc, de la preparatele tradiționale, până la cele din vânat, urs, căprioară și cerb, în care s-au specializat bucătarii noștri”, spune Laszlo Ildiko, reprezentant al ANTREC Harghita.

Ea menționează, printre specialitățile „la modă”, unice în țară și pregătite după rețete proprii, pulpa de urs umplută cu prune uscate, merele coapte umplute cu cașcaval și prune, „degețele de cerb harghitene” preparate din carne gătită într-un sos cu condimente speciale și garnisite cu găluște ungurești sau cu piure din cartofi cu cașcaval afumat.

Salina Praid nu va mai organiza Revelionul 2014 și balul mascat din prima zi a noului an în Galeria Vinurilor, la peste 100 de metri adâncime în muntele de sare, conducerea afirmând că numărul doritorilor nu este destul de mare ca să fie rentabil.

Singurul hotel din stațiunea Praid a fost rezervat în proporție de aproximativ 75 la sută, pentru Revelion 2014, față de doar 30 la sută din capacitatea de cazare reținută anul trecut în aceeași perioadă.

„Cu Crăciunul nu ne-am ocupat pentru că este singura sărbătoare de care ne mai luăm și noi liber, ne odihnim pentru Revelion 2014, dar, pe de altă parte, nici nu am avut cerere, doar câteva familii s-au arătat interesate”, afirmă directorul hotelului, Cristian Grosu.

Oferte Revelion 2014. Pachetul de patru nopți, cu demipensiune, tăiatul și pomana porcului, inclusiv masa festivă tradițională de Revelion 2014, costă 890 de lei de persoană, iar cel cu 5 nopți de cazare 990 de lei de persoană. Opțional, hotelul poate organiza excursii cu săniile trase de cai, vizite la atelierele meșterilor din Corund, la păstrăvăria de la Câmpul Cetății, la Muzeul Pălăriilor de Paie din Crișeni – unic în țară – și vizite în salină, numai la comandă, pentru grupuri de minim zece persoane, cu plata separat.

Stațiunea Borsec este preferată de iubitorii de schi, care mai au ocazia să facă rezervări.

Primarul orașului, Mik Jozsef, spune că până în prezent au fost ocupate 60 la sută dintre locurile disponibile de Crăciun, iar de Revelion „95 la sută din stațiune a fost reținută”.

Pentru Crăciun nu sunt pachete speciale, turiștii putând închiria o cameră cu 60 până la 130 de lei pe noapte și putând comanda de mâncare, inclusiv masa festivă, meniul fiind unul prin excelență tradițional, cu produse ardelenești, în special secuiești.

Oferte Revelion 2014. Pachetele de Revelion 2014, de cinci zile și patru nopți, rămase disponibile pot fi achiziționate la prețuri începând de la 460 de lei și până la 1.300 de lei, în funcție de meniu, față de ofertele similare care costau anul trecut între 800 de lei și 1.100 de lei de persoană.

„Avem pârtia de schi care, dacă va mai ninge, iar stratul de zăpadă consistent se menține, săptămâna viitoare îi dăm drumul. O să fie deschis și patinoarul de la baza pârtiei, avem sănii trase de cai, iar proprietarii de pesiuni se pregătesc cu de toate, cu cina porcului, cu tot felul de evenimente, pentru că vrem să organizăm în fiecare weekend câte ceva, concerte, muzică live și multe jocuri de iarnă”, explică Mik Jozsef.

O altă atracție a Borsecului o constituie baia „Ó-sáros”, cu apă minerală încălzită, unde un pachet complet, cu baie, saună și masaj general costă 50 de lei pentru o persoană.

Citește și