Prima pagină » Știri » OFICIAL. Camera Deputaților a decis! Persoanele plătite din fonduri publice care au fost condamnate definitiv pentru corupție nu mai beneficiază de pensie de serviciu

OFICIAL. Camera Deputaților a decis! Persoanele plătite din fonduri publice care au fost condamnate definitiv pentru corupție nu mai beneficiază de pensie de serviciu

OFICIAL. Camera Deputaților a decis! Persoanele plătite din fonduri publice care au fost condamnate definitiv pentru corupție nu mai beneficiază de pensie de serviciu
Proces pentru luare de mită

Camera Deputaților, for decizional, a votat proiectul legislativ prin care persoanele plătite din fonduri publice care au fost condamnate definitiv pentru corpuție nu mai beneficiază de pensie de serviciu. 

Plenul Camerei Deputaților a adoptat marți, 30 iunie, în calitate de for decizional, un proiect de lege cu privire la instituirea interdictiei beneficiului la pensie de serviciu pentru persoanele remunerate din fonduri publice condamnate definitiv pentru fapte de corupţie.

Proiectul a fost adoptat cu 292 de voturi „pentru”.

Funcționarii publici, fără drept la pensie de serviciu dacă sunt condamnați pentru corupție

Inițiatorii proiectorului sunt deputații PNL Nicoară Romeo Florin și Roman Florin-Claudiu.

Societatea românească, atât prin reprezentanții săi din Parlament, dar și prin intermediul formatorilor de opinie din mass-media și din societatea civilă, în ultima vreme a tras mai multe semnale de alrmă cu privire la faptul că, în materia pensiilor de serviciu acordate persoanelor care sunt remunerate din fonduri publice, este nevoie de existența unei interdicții, astfel încât să nu poată beneficia de acest tip de pensie cei care au fost condamnați definitiv pentru infracțiuni de corupție, precum luarea și darea de mită, traficul și cumpărarea de influență. Prin această măsură s-ar descuraja comiterea unor astfel de fapte de către anumite categorii profesionale, precum personalul auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și al parchetelor de pe lângă acestea, militarii, polițiștii și funcționarii publici cu statut special, funcționarii publici parlamentari, membrii Corpului diplomatic și consular al României, cei ai Curții Constituționale sau ai Curții de conturi”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

De asemenea, se precizează că „impunerea unei astfel de rigori va reprezenta o responsabilitate în plus a celor care își desfășoară activitatea în domenii remunerate din fonduri publice”.

Și Guvernul susținea adoptarea acestei inițiative legislative, însă cu observații și propuneri. Una dintre acestea fiind: „Considerăm că se impune instituirea unor dispoții tranzitorii care să reglementeze clar situația celor care sunt condamnați ori pensionați anterior intrării în vigoare a acestei legi”.

Citește și