Prima pagină » Știri » Oficial departamentul Energie: Munca la stat este incomodă; amenințări cu DNA, Curtea de Conturi

Oficial departamentul Energie: Munca la stat este incomodă; amenințări cu DNA, Curtea de Conturi

Munca la stat nu este comodă, directorii riscând tot timpul sesizări la DNA și Curtea de Conturi, iar în cazul multor societăți de stat cei cu responsabilități în domeniul financiar au rămas la stadiul de "mai mic sau mai mare contabil", potrivit unui oficial al Departamentului pentru Energie.

Munca la stat nu este comodă, directorii riscând tot timpul sesizări la DNA și Curtea de Conturi, iar în cazul multor societăți de stat cei cu responsabilități în domeniul financiar au rămas la stadiul de „mai mic sau mai mare contabil”, potrivit unui oficial al Departamentului pentru Energie.

„Pe zona financiară, companiile de stat nu au oameni potriviți, o spun și analiștii. Ai noștri au rămas în conceptul unei viziuni limitate și contabilității vechi, este un rol pasiv de mai mic sau mai mare contabil, cu chichițe prin care să crească în ochii șefului. Este prima nevoie a companiilor de stat, la fel cum au nevoie de juriști, specialiști pe probleme corporative. Este o problemă generală a companiilor de stat”, a declarat joi Gabriel Dumitrașcu, șeful direcției Privatizare a Departamentului pentru Energie, la conferința MEDIAFAX Talks about Energy.

El a adăugat că pentru proiectul managementului privat la companiile de stat „nu au aplicat întotdeauna” persoanele potrivite.

„Selecția s-a făcut dintre cei care au aplicat. Nu au aplicat întotdeauna cei mai buni. Eu vin din privat, nu-mi convine la stat. Nu este comod să știi că în orice zi te amenință unul sau altul cu DNA sau cu Curtea de Conturi. Eu mi-am asumat problema pe termen lung”, a mai spus Dumitrașcu.

Guvernul a lansat proiectul de angajare la stat a unor manageri privați în urmă cu doi ani, cu scopul de a-i înlocui pe directorii numiți pe criterii politice, obiectiv asumat în relația cu FMI.

Chiar dacă la unele companii au fost selectați câțiva directori din mediul privat, cei mai mulți provin tot din companii de stat. Mai mult, o parte din directorii proveniți din mediul privat au demisionat din noile funcții.

Autor

Citește și