Un ofițer de la Penitenciarul Craiova a fost reținut, după ce a fost prins în flagrant când primea mită 750 de euro de la o femeie, pentru a interveni la comisia unității să îi schimbe fratelui acesteia regimul de detenție și pentru a-i duce un telefon mobil.
Inspectorului principal de penitenciar A.A.V., ofițer coordonator al agenților de escortă la Penitenciarul de Maximă Siguranță Craiova, a fost denunțat, în 16 octombrie, de sora unui deținut, la Serviciul Județean Anticorupție (SJA) Dolj.
Femeia a reclamat că ofițerul i-a cerut 600 de euro pentru a interveni la Comisia Penitenciarului Craiova să dispună schimbarea regimului de detenție a fratelui său și alți 150 de euro pentru a duce un telefon mobil în celula acestuia, se arată într-un comunicat de presă al Direcției Generale Anticorupție remis joi agenției MEDIAFAX.
Ofițerul de la Penitenciarul Craiova a fost prins miercuri în flagrant, după ce a primit 750 de euro de la denunțătoare și telefonul mobil pe care urma să îl ducă fratelui acesteia.
Acesta a fost dus pentru a da declarații la DIICOT Craiova, iar la finalul audierilor a fost reținut pentru luare de mită, trafic de influență, introducerea de obiecte interzise la deținere în penitenciar, constituirea și sprijinirea unui grup infracțional.
Procurorii cer joi Curții de Apel Craiova arestarea preventivă a acestuia.
Ofițerii Serviciului Județean Anticorupție Dolj s-au sesizat din oficiu, la 25 februarie, cu privire la faptul că în Penitenciarul Craiova se introduc în mod frecvent telefoane mobile pentru deținuți, cu sprijinul unor angajați, dosarul fiind instrumentat inițial de Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj.
În urma cercetărilor, anchetatorii au stabilit că activitatea infracțională era coordonată de inspectorul principal de penitenciar A.A.V.
„Ofițerul coordona întreaga activitate, atât a deținuților aflați în penitenciar prin intermediul telefoanelor pe care aceștia le primiseră în modul arătat mai sus, cât și a persoanelor din afara penitenciarului care îl sprijineau în desfășurarea activităților infracționale, în acest sens apelând la sprijinul a două persoane de încredere ce se ocupau cu colectarea aparatelor telefonice și a sumelor de bani pretinse”, a precizat DGA.
În condițiile în care s-a stabilit că grupul infracțional era sprijinit și coordonat de ofițerul A.A.V., dosarul a fost trimis la DIICOT Craiova, iar ofițerii DGA au continuat cercetare penală în baza ordonanțelor de delegare dispuse în cauză.
Anchetatorii fac în continuare cercetări pentru stabilirea activităților infracționale desfășurate de toți membri grupului, a precizat DGA.