Ofițerul Marius Maghiari mai are un dosar penal. Cum se scuză după ce a bătut un copil de 14 ani
Marius Maghiari, fost șef în cadrul unui serviciu de la Brigada Rutieră a Capitalei, este cercetat sub control judiciar într-un dosar privind un accidentul rutier pe care l-a provocat în urmă cu aproape două luni, când a dat cu mașina peste o femeie în vârstă de 34 de ani, dar a încercat să încadreze incidentul ca accident de muncă, printr-o înțelegere cu victima în schimbul unei sume de bani.
Ofițerul de la Brigada Rutieră a Capitalei mai are un dosar, în care se fac cercetări la Parchetul Curții de Apel București, după ce a fost reclamat că a lovit un coleg de clasă al fiicei sale.
Adolescentul a fost lovit de Marius Maghiari în 17 iulie 2014, în zona Șoselei Nordului din Capitală, incidentul fiind surprins de camerele le supraveghere ale Ambasadei Kazahstanului, din apropierea Șoselei Nordului din Capitală.
Băiatul lovit de Maghiari a avut nevoie de patru-cinzi zile de îngrijiri medicale, iar ulterior a depus plângere împotriva comisarului. Inițial, dosarul a fost deschis de Parchetul Judecătoriei Sectorului 1, fiind preluat în luna mai de Parchetul Curții de Apel București.
„S-a început urmărirea penală in rem pentru infracțiunea de lovire sau alte violențe. Dosarul a fost preluat de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 pe 15 mai 2015”, a declarat pentru MEDIAFAX procurorul Robert Dunca, purtătorul de cuvânt al Parchetului Curții de Apel București.
După ce imaginile suprinse de camerele de supraveghere de la ambasadă au fost difuzate în presă, Poliția Capitalei a transmis un comunicat în care a arătat că la data de 21 iulie 2014, Secția 2 Poliție a fost sesizată de un tânăr că a fost lovit cu pumnul de către un bărbat, identificat ulterior ca fiind ofițer de poliție în București.
„În urma acestei agresiuni persoana vătămată a necesitat 4-5 zile de îngrijiri medicale, cercetările fiind efectuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de loviri sau alte violențe. Plângerea menționată a fost inregistrata la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 sub nr 9154/2014, iar polițiștii secției au desfășurat activități de cercetare care au presupus identificare și audiere de martori, identificarea unor sisteme de luat vederi și vizionarea înregistrărilor cu privire la zona și ora menționată în plângere, confruntări și alte activități procedurale, inclusiv stabilirea calității persoanei reclamate. Având în vedere calitatea persoanei reclamate, la 09.12.2014, prin intermediul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, dosarul a fost declinat Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București. În baza prevederilor art.65 alin.2 și 4 din Legea nr.360/2002 privind Statutul polițistului, ofițerul de poliție a fost pus la dispoziție”, a mai arătat Poliția Capitalei.
Comisarul Marius Maghiari susține că l-a lovit pe băiat după ce acesta i-a dat doi pumni peste cap fiicei sale, provocându-i o fisură de timpan.
„Eram în timpul liber. Vroiam că vorbesc cu băiatul acela pentru că o bătuse pe fiica mea și îi provocase o fisură de timpan. L-am căutat mai întâi la școală, unde am aflat de la dirigintă că era un copil problemă, foarte violent. Atunci când am stat față în față, a început să râdă, iar eu nu am mai reușit să mă controlez. Am reacționat ca un părinte disperat”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Marius Maghiari.
Mama băiatului lovit de Marius Maghiari, spune că, în iulie 2014, a depus plângere la Secția 2 Poliție, unde nu s-a luat niciun fel de măsură, cercetări mai amănunțite, cu declarații de martori, fiind începute doar de când dosarul a fost preluat de Parchetul Curții de Apel București.
Femeia a declarat, la postul B1 TV, că totul a pornit de la o altercație între fiul ei și fiica lui Maghiari, din punctul ei de vedere fiind vorba doar de șicane între adolescenți. Ea a spus că, după altercația cu fiica lui Maghiari, fiul ei a plecat cu un prieten acasă la un alt băiat, în zona Șoselei Nordului. Ulterior, soția lui Maghiari a sunat-o să o atenționeze să își anunțe fiul să se ascundă, pentru că tatăl fetei a plecat cu încă doi bărbați să îl bată pe băiat.
Femeia a mai spus că a reușit să ia atunci legătura cu fiul ei și l-a atenționat ce vrea să facă Marius Maghiari, însă ulterior băiatul a discutat cu fiica polițistului și a fost de acord să stea de vorbă cu acesta, pentru a lămuri situația.
La locul de întâlnire, potrivit femeii, Marius Maghiari a strigat la un alt bărbat care îl însoțea să îl prindă pe băiat, moment în care adolescentul a fugit spre cabina de pază aflată în zonă și a cerut ajutorul unui jandarm, aspecte care au fost surprinse și în imaginile filmate cu camerele de supraveghere de la o ambasadă.
Femeia a mai spus că băieții cu care era fiul ei au sunat la numărul de urgență 112, iar în zonă au venit polițiști de la Secția 2 și un echipaj SMURD care i-a acordat primele îngrijiri și apoi l-a dus la Spitalul Elias pentru investigații, întrucât se lovise și cu capul de cabina de pază.
Ulterior, de la Spitalul Elias, băiatul a ajuns la Spitalul de Oftalmologie, pentru că avea o leziune la ochi. A doua zi după ce a fost lovit de Maghiari, băiatul a fost la Institutul de Medicină Legală, pentru un certificat medico-legal. Femeia a spus că fiul ei nu a fost internat, dar a avut nevoie de cinci zile de tratament la ochi.
Aceasta a mai spus că în seara de după incident, i-a dat ea mesaj soției lui Maghiari în care i-a spus că ce a făcut soțul ei este incalificabil și i-a transmis fotografii cu zgârieturile de pe mâinile băiatului ei. Atunci, spune femeia, nu a primit niciun răspuns la mesaj, dar la un an după incident, respectiv în urma informațiilor despre accidentul rutier pe care l-ar fi provocat Maghiari, soția ofițerului de poliție a început să îi trimită mesaje în care îi cerea să se întâlnească pentru a avea o înțelegere.
Femeia a mai spus că fiul ei și fiica lui Maghiari au fost patru ani colegi în aceeași școală și se cunoștreau mai bine de la banchetul de clasa a VIII-a, care a fost organizat la restaurantul pe care ofițerul de poliție l-ar deține.
Judecătoria Sectorului 1 a decis, pe 1 august, cercetarea sub control judiciar a lui Marius Maghiari, în dosarul privind accidentul pe care l-a provocat în 8 iunie, când a dat cu mașina peste o femeie în vârstă de 34 de ani.
În acest caz, procurorii Parchetului Judecătoriei Sectorului 1 i-au reținut, pe 30 iulie, atât pe Marius Maghiari, cât și pe Daniel Piștea, adjunct al aceleiași instituții, pe colegii acestora Liviu Daniel Cânea și Auraș Eugen Țuțui, precum și pe Ion Daniel Bocan, șeful Secției 2 Poliție, Mihăiță Georgică Anghel, Ovidiu Gheorghe Sanfira și Marian Lupu Pasăre, toți de la Secția 2. Anchetatorii au cerut Judecătoriei Sectorului 1 arestarea lor preventivă, însă solicitarea a fost respinsă de instanță, care i-a lăsat liberi pe toți, doar în cazul lui Maghiari fiind luată măsura controlului judiciar.
Potrivit unor surse judiciare, polițistul Marius Maghiari ar fi accidentat cu mașina o femeie, dar incidentul ar fi fost încadrat ca accident de muncă. Ceilalți șapte polițiști sunt suspectați că l-ar fi ajutat pe Maghiari, astfel încât fapta să nu fie încadrată ca accident rutier.
Marius Maghiari a declarat, pe 1 august, la ieșirea din sediul Judecătoriei Sectorului 1, că nu înțelege de ce lucrurile au luat o astfel de turnură și a arătat că nu a făcut decât să îndrepte în cel mai corect mod situația pe care a produs-o. El a spus că, după accident, a dus-o pe femeie de urgență la spital, iar aceasta a fost conștientă tot timpul. Maghiari a adăugat că, în timpul discuțiilor cu femeia, a încercat să stabilească o înțelegere, astfel încât să nu se ajungă la deschiderea unui dosar penal.
Întrebat de ce s-a ajuns ca accidentul rutier să fie transformat într-un accident de muncă, respectiv ca femeia să susțină că a căzut de pe schela unei clădiri, Maghiari a arătat doar că a dorit să meargă pe calea medierii cu aceasta, astfel încât să evite situații de cercetare penală. El a precizat că s-a ajuns la o înțelegere, dar după ce femeia a fost chemată la Parchet să dea declarații, aceasta a renunțat la înțelegere.
Întrebat dacă s-a pus problema oferirii unor sume de bani, chiar și sub forma unor daune materiale și morale, Maghiari a spus că, la un moment dat, până ca femeia să fie chemată de către procurori la audieri, a fost contactat de avocați ai acesteia, pentru a se stabili o sumă de bani cu titlu de daune, reafirmând că înțelegerea a căzut după ce femeia a dat declarații în fața anchetatorilor.
Maghiari a admis că, din cauza sa, alte șapte persoane sunt cercetate, din punctul său de vedere fără a avea o vină, și a precizat că polițiștii și-au îndeplinit corespunzător sarcinile de serviciu, i-au recoltat probe de sânge și au întocmit corect ancheta în privința sa. El a precizat că altfel nu ar fi avut cum să rămână imediat după accident fără permisul de conducere, să fie dus la secție pentru declarații sau să se deschidă dosar penal pe numele său.