Există o nouă metodă frauduloasă prin care oamenii pot rămâne fără banii din conturi și poartă denumirea de „oglinda spartă”! De câteva săptămâni, în diverse state, circulă această metodă de fraudă care îi vizează, îndeosebi, pe șoferi. Iată la ce trebuie să fii atent!
Încă din perioada pandemiei de coronavirus escrocii au căutat metode frauduloase prin care să facă bani. Pe lângă site-urile fantomă și platformele care promit câștiguri imediate, există și alte metodie prin care cetățenii pot rămâne fără bani. Printre acestea se numără și fenomenul denumit „oglinda spartă”. Este o metodă de fraudă care îi vizează pe șoferi și care a luat amploare în ultimele săptămâni.
Metoda „oglinda spartă” a făcut, deja, mai multe victime printre conducătorii auto. Practic, aceștia își găsesc o oglindă spartă și un bilet în care este notat un număr de telefon. Inițial, ai putea presupune că este un gest prin care persoana care a deteriorat un bun dorește să își repare greșeala. Dar, în realitate, este vorba despre o scamatorie.
Desigur, nu se exclud situațiile în care o asemenea situație nefericită se poate întâmpla, în urma unor accidente. Având în vedere că, în UE, potrivit unui raport al ACEA – Asociația Constructorilor Europeni de Automobile (2023), circulă peste 250 de milioane de vehicule, traficul și parcările au devenit două probleme discutate zilnic. Numărul accidentelor a crescut – de exemplu, în România, potrivit unui raport al IGPR, în 2023, s-au înregistrat 4.525 de accidente rutiere grave, în urma cărora 1.545 de persoane au murit.
Metoda de fraudă „oglinda spartă” este, practic, un plan prin care escrocii vor să pirateze conturi bancare și, ulterior, să își însușească sume. Persoana care își găsește oglinda mașinii deteriorată ar putea avea intenția să apeleze numărul găsit pe bilet. Odată ce apelează numărul de telefon, va intra în discuție cu un „operator” al unei firme de asigurări. Însă, persoana din spatele numărului de telefon îi va furniza un link compromis care îi va fura datele personale, arată ziarulromanesc.de.
Presupusa companie de asigurări auto va cere victimei datele de card, pentru plata prejudiciului. Practic, odată ce vor intra în posesia datelor, va fi accesat contul bancar, iar banii vor fi sustrași.
Sursă foto: Envato