Prima pagină » Știri » Olanda expulzează doi diplomaţi ruşi suspectaţi de spionaj tehnologic

Olanda expulzează doi diplomaţi ruşi suspectaţi de spionaj tehnologic

Olanda expulzează doi diplomaţi ruşi suspectaţi de spionaj tehnologic
Olanda expulzează doi diplomaţi ruşi suspectaţi de spionaj tehnologic / Sursă Foto: Shutterstock - Caracter Ilustrativ

Guvernul din Olanda a anunţat, joi, expulzarea a doi diplomaţi ruşi suspectaţi de acţiuni de spionaj tehnologic, anunţă Serviciul pentru Informaţii şi Securitate (AIVD), citat de agenţia Reuters.

Unul dintre diplomaţi colabora cu Serviciul rus de informaţii externe

Unul dintre diplomaţi colabora cu Serviciul rus de informaţii externe (SVR) şi „se ocupa de spionaj în domeniile tehnologic şi ştiinţific”, a comunicat Serviciul olandez pentru Informaţii şi Securitate (AIVD).

„Serviciul rus de informaţii externe a dezvoltat contacte cu persoane care au acces la informaţii sensibile din sectorul tehnologic. Interesul ofiţerului rus de informaţii a mers mai departe de obţinerea unor informaţii despre inteligenţa artificială, semiconductori şi nanotehnologie. Multe dintre aceste tehnologii au atât uz civil, cât şi militar”, transmite Serviciul olandez pentru Informaţii şi Securitate.

Bătălia pe vaccin. Hackerii din Coreea de Nord ar fi încercat să fure informații de la AstraZeneca printr-un atac cibernetic

Hackerii nord-coreeni sunt suspectați că au lansat în ultimele săptămâni un atac cibernetic împotriva AstraZeneca, care dezvoltă un potențial vaccin împotriva noului coronavirus.

Informația a fost dezvăluită vineri, 27 noiembrie, de către Reuters, care citează două surse anonime ce au cunoștințe despre acest subiect. Potrivit Reuters, hackerii nord-coreeni s-au dat drept recrutori pe LinkedIn și WhatsApp pentru a aborda personalul AstraZeneca, inclusiv pe cei care lucrează la cercetarea coronavirusului, și pentru a le face oferte referitoare la locuri de muncă, care erau de fapt false.

Hackerii suspectați au trimis apoi documente – unii folosind adrese de e-mail rusești – care păreau să fie descrieri ale posturilor. În fapt, acestea conțineau niște coduri concepute pentru a oferi hackerilor acces la computerele victimelor, potrivit sursei citate.

Radu Cristian ... vezi toate articolele

Citește și