Milioane de turiști sunt așteptați în Olanda, Amsterdam, anul viitor, însă nu toți sunt bineveniți. Olandezii s-au săturat până peste cap de vizitatorii care se îngrămădesc în celebrul ”Cartier Roșu” și rămân cu ochii la vitrinele în care stau fetele în lenjerie intimă. Astfel, autoritățile locale, sprijinite de inițiativele cetățenești, au lansat campania ”Nu veniți!”.
18 milioane de turişti sunt aşteptaţi în Amsterdam, anul viitor, dar olandezii nu sunt prea mulțumiți de treaba asta.
Cetățenii din Amsterdam s-au săturat de vizitatorii care se îngrămădesc noapte de noapte în faimosul „Cartier Roşu” şi se holbează la vitrinele în care stau lucrătoarele sexuale, ori fac fotografii cu ele, deşi acest lucru este interzis.
Aşa că autorităţile locale, sprijinite şi de iniţiativele cetăţeneşti, au lansat campania „Nu veniţi!”, menită să descurajeze turismul sexual.
„Unele afaceri folosesc greşit imaginea Amsterdamului pentru a prezenta oraşul drept un loc cu posibilităţi nelimitate. Rezultatul este că unele grupuri de vizitatori cred că vin într-un oraş în care orice este permis. Acest tip de turism nu este dorit de Consiliul Municipal”, a declarat viceprimarul Sofyan Mbarki, pentru CNN.
La sfârşitul lunii trecute, autorităţile locale au anunţat mai multe măsuri menite să descurajeze turiştii-problemă.
Deja s-au gândit la o soluție, și aceea, sursele pe canalele din Amsterdam care duc spre zona De Wallen, unde este situat Cartierul Roşu, vor fi reduse, iar barurile, cluburile şi bordelurile din zonă vor trebui să închidă mai devreme.
De asemenea, numărul de localuri în care este permis consumul de marijuana va fi redus.
Remco Groenhuijzen, care conduce asociaţia „Luxury Hotels of Amsterdam”, spune că oraşul are nevoie de „echilibru”.
„Ca hotelieri, credem că oraşul ar trebui să fie viu, asta atrage oamenii. În ultimii ani, mai ales după pandemie, turismul a devenit haotic, iar echilibrul a dispărut. În special în cartierele cu mulţi vizitatori, precum De Wallen”, spune Groenhuijzen.
„Ar trebui să scăpăm de eticheta de: sex, droguri și rock and roll. Nu este rău să ai un oraș libertin. Dar asta nu înseamnă că oricine are dreptul să se poarte urât”, a adăugat acesta.
Estimările arată că, în 2023, în Amsterdam vor veni peste 18 milioane de turişti, iar oraşul are o populaţie de aproximativ 820.000 de locuitori.
O altă decizie pentru a pune capăt valului de turişti nedoriţi este mutarea bordelurilor din Cartierul Roşu într-un „centru erotic”, în altă parte a oraşului.
Centrul, pentru care există deja planuri arhitecturale, ar consta într-o clădire cu mai multe etaje, care să aibă 100 de camere pentru lucrătoarele sexuale, precum şi baruri, restaurante, săli de jocuri şi un cabinet medical.
Vor fi elimina și celebrele vitrine în care stau lucrătoarele sexuale, potrivit CNN.
Opt zone au fost luate în calcul până acum, însă localnicii s-au împotrivit de teamă că odată cu „centrul erotic” vor veni şi turiştii sau răufăcătorii.
Deşi primarul din Amsterdam a promis că un amplasament va fi ales până de Crăciun, decizia a fost amânată.
La asta contribuie şi opoziţia lucrătoarelor sexuale sau a afacerilor din Cartierul Roşu.
„Ar fi o catastrofă financiară şi va eşua”, spune Jeroen de Jong, creatorul unei aplicații care servește drept ghid pentru turiștii care vizitează Cartierul Roșu.
Acesta adaugă că soluția ar fi sporirea măsurilor de securitate în Cartierul Roșu, nu mutarea lucrătoarelor sexuale.
„Nu vrem mai multe reguli, vrem mai multă poliţe”, spune acesta.
„Guvernul vrea să mute totul pentru ca bogătaşii să pună mâna pe toate casele de aici”, crede şi Linda Nap, angajata unui sex-shop din Cartierul Roşu.
Aceasta spune că lucrătoarele sexuale sunt cele mai fidele cliente, iar mutarea lor va ucide „spiritul” cartierului.
„Industria sexuală a prosperat în zona aceasta încă din anii 1600. Oamenii nu vin aici pentru canale navigabile şi lalele”, a adăugat ea.