Olăritul, ceramica și ritualurile românești, la Carnavalul de la Veneția

Publicat: 15 02. 2012, 11:48
Actualizat: 18 02. 2012, 13:13

 

Prezența României ca invitat de onoare la Carnavalul de la Veneția va debuta pe 25 ianuarie, când, la Palazzo Correr va fi vernisată expoziția "Apa și lutul", care va prezenta venețienilor și turiștilor tehnica realizării vaselor și a figurinelor de ceramică în ritualurile legate de vârstele omului.

Expoziția, organizată de Muzeul Național al Satului "Dimitri Gusti", va fi găzduită la Palazzo Correr, sediul Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică (ICR) din Veneția, între 25 ianuarie și 5 februarie. Expoziția va fi prezentată publicului venețian și turiștilor de Paula Popoiu, director general al Muzeului Satului, informează ICR Veneția.

Astfel, la sediul ICR din Veneția se va încerca reconstituirea ambientului românesc, cu accent pe cele două elemente primordiale ? apa și lutul ? care se combină, într-un act utilitar și estetic, pentru a da naștere vaselor de ceramică.

Expoziția de la Veneția va conține exemplificări ale diferitelor tehnici de lucru, ale ornamentelor și semnificației acestora, ale tipologiei formale a ceramicii românești. Accentul va fi pus pe utilizarea vaselor și a figurinelor de ceramică în ritualurile legate de vârstele omului și mai ales în ritualurile funerare. De asemenea, pe parcursul desfășurarii expoziției, vor avea loc demonstrații practice de olărit.

Tot din prima zi a Carnavalului, în Campo Santa Fosca, aflat în fața Institutului de Cultură și Cercetare Umanistică, va funcționa un stand românesc, care va oferi turiștilor materiale promoționale despre România.

Tot pe 25 ianuarie, la cel mai prestigios for academic din Veneția, Ateneo Veneto, va avea loc lansarea traducerii în limba română a volumului de versuri "Pe strade sconosciute"/ "Pe drumuri neștiute", semnat de poetul venețian Gino Pastega. Actrița Maria Pia Colonello va citi din versurile poetului.

Mai multe știri pe www.mediafax.ro