Prima pagină » Știri » Olguța Vasilescu susține că Legea salarizării e bună și nu se modifică: Problema e cu regulamentul de sporuri în sănătate

Olguța Vasilescu susține că Legea salarizării e bună și nu se modifică: Problema e cu regulamentul de sporuri în sănătate

Olguța Vasilescu susține că Legea salarizării e bună și nu se modifică:  Problema e cu regulamentul de sporuri în sănătate
Mai multe pe gandul.info

„Din punctul meu de vedere, Regulamentul de sporuri în Sănătate trebuie revizuit. Nu este normal ca un doctor de la Fundeni să aibă un venit mai mic decât un doctor de la Băilești, doar pentru că acolo s-au acordat sporuri mai mari, după cum nu e normal ca secretara să aibă, în continuare, sporuri mai mari decât medicul. Asta se întâmpla, din păcate, in continuare, in foarte multe spitale. Nu este necesară amendarea Legii salarizării, ci a Regulamentului de sporuri, unde sperăm ca sindicaliștii care îi reprezintă pe cei din sectorul medical sa fie de acord cu variante corecte de salarizare și nu să urmărească doar interesul categoriilor de personal pe care le reprezintă și să rămânem în situația în care venitul unui muncitor fără studii superioare depășește, uneori cu 100%, venitul unui profesor, de exemplu, iar in alte cazuri scade de la 1500 la 1300 venitul unuia care chiar interferează cu pacientul. Asta pentru că ne dorim o lege așezată pe principii corecte, chiar dacă cei vizați direct ar vrea să fie așa, dar să nu li se aplice lor”, a scris Lia Olguța Vasilescu, pe Facebook.

Ministrul Muncii arată că s-a lucrat la o „lege cadru” a salarizării în minister, însă, pentru cazurile excepționale cum ar fi sănătatea, unde „îngrijitoarea lucrează printre bolnavi și are o meserie, în mod evident, mai riscantă, dar al cărei risc nu îl pot aprecia cei care elaborează o lege cadru, ci doar specialiștii din instituții cu atribuții”, s-a luat decizia ca ministerele de resort, în acest caz Ministerul Sănătății, să elaboreze un „Regulament de sporuri”. Lia Olguța Vasilescu transmite că nu au cum să decidă cei din Ministerul Muncii sau Parlamentul României ce specializare e mai importantă și merită mai multe sporuri.

„Am așteptat încă din luna septembrie a anului trecut Regulamentul de sporuri, dar nu se putea ajunge la nicio soluție cu sindicatele. Când se negocia cu reprezentanții medicilor, ei solicitau sporuri mai mari pentru medici și raportate la noul salariu, când se discuta cu cei care reprezintă personalul TESA, aceștia cereau sporuri mai mari pentru această categorie și mai mici pentru medici, motivând că „oricum, le-au crescut salariile”. Discuțiile au fost purtate până în ultima săptămână din martie, fără a se ajunge la vreun compromis în privința Anexei 10, care a fost solicitată de sindicate, pentru ca, apoi, tot sindicatele să ceară eliminarea ei, iar azi, să ne transmită că o vor din nou. Ca la români! Pentru că exista riscul de a nu se mai putea plăti deloc salariile în aprilie, în absența unui Regulament de sporuri și în condițiile în care mai era doar o săptămână pentru calcularea noilor salarii, Guvernul și-a asumat să adopte Regulamentul de sporuri în ultima formă discutată cu sindicatele, adică fără Anexa 10″, scrie ministrul, pe Facebook.

Lia Olguța Vasilescu remarcă faptul că, chiar și în situația în care regulamentul de sporuri nu a ieșit în cea mai fericită variantă, 80% dintre spitale nu înregistrează scăderi de venituri la nici un salariat, ci creșteri masive la medici și asistente.

„Am văzut cererea medicilor de a nu se face diferențe între cei din echipa medicală. Din păcate, bugetul nu își permite creșteri mai mari, astfel încât toți bugetarii să fie trecuți automat, de acum, la grila din 2022, așa cum s-a făcut în cazul medicilor și asistentelor. În același timp, biologul din Sănătate, spre exemplu, nu poate fi plătit mai mult decât cel din Învățământ, pentru ca au aceleași studii. Ce îi poate diferenția este sporul din Sănătate. (…) Ca sa concluzionez, regulamentul de sporuri trebuie revizuit, legea salarizării nu se modifica! Dacă legea va fi abrogata, așa cum promite Orbán ca va face in prima zi de preluare a guvernării, cei care vor plânge după ea vor fi mai mulți decât cei care o contesta acum!”, arată ministrul.

Citește și