Elevii premiați la olimpiadele naționale pe discipline ar putea primi cu 30% mai mult în valoare de premii, dacă va fi aprobată o Hotărâre de Guvern pusă în dezbatere publică de către Ministerul Educației.
Cuantumul sumelor privind premierea elevilor la olimpiadele naționale nu a fost modificat din 2008. În ceea ce privește olimpiadele internaționale, cuantumurile au rămas la nivelul anului 2015, fiind cumulate cu alte beneficii acordate elevilor și profesorilor.
Astfel, performanțele obținute la etapa internațională a competițiilor școlare desfășurate la nivel mondial sunt recompensate de Ministerul Educației cu următoarele sume: 12.550 de lei pentru premiul I/medalie de aur cu punctaj absolut, 9.720 de lei pentru premiul I/medalie de aur, 8.330 de lei pentru premiul al II-lea/medalie de argint, 5.950 de lei pentru premiul al III-lea/medalie de bronz și 4.065 de lei pentru mențiune.
Pentru rezultatele deosebite înregistrate la competițiile școlare internaționale, organizate la nivel european sau regional, ministerul acordă stimulente în valoare de 4.440 de lei pentru premiul I/medalie de aur, 3.785 de lei pentru premiul II/medalie de argint, 2.945 de lei pentru premiul III/medalie de bronz și 2.550 de lei pentru mențiune. Cuantumurile acestor premii în bani acordate elevilor reprezintăsumele nete.
La rândul său, profesorul care a pregătit elevul premiat pe plan internațional primește un stimulent financiar egal cu cel acordat elevului. Dacă elevul a fost pregătit de mai mulți profesori, valoarea sumei se împarte în mod egal la numărul de profesori pregătitori. În cazul în care elevul obține mai multe medalii pentru aceeași disciplină școlară, profesorului pregătitor i se acordă un singur stimulent echivalent cu distincția cea mai mare obținută de elevul pregătit.
Pentru școala pe care o frecventează elevii premiați la competițiile școlare internaționale se acordă aceleași sume pe care le-au obținut elevii săi. Banii primiți se vor utiliza pentru dotări destinate, prioritate având disciplinele corespunzătoare obținerii performanței școlare.
De asemenea, elevii premiați la olimpiadele internaționale beneficiază, timp de 12 luni, de bursa Meritul Olimpic. Nu în ultimul rând, aceștia sunt pregătiți de profesori universitari care sunt, la rândul lor, remunerați. Alte facilități prevăzute în proiectul de HG se referă la transport, cazare și masă pe perioada desfășurării competițiilor.
În ceea ce privește elevii care obțin distincții la etapele județene și interjudețene a olimpiadelor școlare și profesorii care îi pregătesc, proiectul de act normativ nu aduce noutăți. Mai exact, cuantumurile sumelor acordate sunt stabilite de autoritățile locale, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.