Oltenii nu vor să schimbe numele județului. OLT-ROMANAȚI, un obiectiv doar în mintea politicienilor care vor SĂ TOACE BANI
Considerată o reparație morală și istorică doar în mintea unor politicieni locali, schimbarea denumirii județului Olt în Olt-Romanați nu a fost o miză pentru olteni. Potrivit datelor oficiale publicate de BEC, prezența la urne în județul Olt a fost de 27,19%.
Silviu Neacșu, prefectul județului Olt, a declarat, corespondentului Mediafax, că în procesul de organizare a referendumului local au fost făcute investiții serioase la nivel județean: „Vorbim despre 369.385 de votanți, am tipărit 406.793 de buletine de vot. Am tipărit autocolante, am distribuit în bune condiții buletinele de vot, n-am avut niciun fel de incident în organizare”.
La rândul său, președintele CJ Olt, Marius Oprescu constată cu mintea românului cea de pe urmă, că locuitorilor județului nu le pasă de astfel de inițiative fără rost.
„Referendumul local nu a trecut, că n-a avut cvorum. Vorbim despre o prezență de 27,19%. E exact ca la cel național. Lumea n-a venit nici la referendumul național, adică a fost o lipsă de interes pentru cele două referendumuri, nu neapărat pentru cel local. Lumea a arătat că nu e interesată de cele două subiecte care au fost abordate. În primul rând, e posibil ca unii să nu fi știut, pentru că noi am avut, în ceea ce privește referendumul local, la dispoziție doar o săptămână pentru informarea populației. Și în al doilea rând, e posibil să nu-i fi interesat”, spune Oprescu.
Județul Olt este singurul județ din țară în care, în paralel cu referendumul național pentru definirea familiei, s-a desfășurat și un referendum local pentru schimbarea denumirii județului în Olt-Romanați, ca și formă de reparație morală și istorică pentru locuitorii vechiului județ Romanați. Demersurile pentru această consultare locală au început în anul 2017.
Hotărârea privind organizarea unui referendum pentru schimbarea denumirii județului Olt în Olt-Romanați a fost aprobată de consilierii județeni din Olt în septembrie. Potrivit hotărârii Consiliului Județean (CJ) Olt, cetățenii din județul Olt au fost chemați să răspundă cu „da” sau „nu” la întrebarea: „Sunteți de acord cu atribuirea denumirii Olt-Romanați județului Olt?”.
Pentru organizarea referendumului privind schimbarea denumirii județului, CJ Olt a alocat 900.000 de lei.
Județul Romanați a fost o unitate administrativă de ordinul I din Regatul României, aflată în regiunea Oltenia, cu reședința la Caracal, dar a fost desființat odată cu reforma administrativă din 6 septembrie 1950.
În anul 1930, Romanațiul avea 271.096 locuitori, fiind alcătuit din trei comune urbane: Caracal, Corabia și Balș.
Legendă foto main: Clădirea Tribunalului județului Romanați din perioada interbelică. Clădirea-monument istoric, cunoscută ca Palatul de Justiție din Caracal, a fost construită în anul 1897 și este situată pe Str. Iancu Jianu nr. 37. În prezent, aici funcționează Judecătoria Caracal. Sursa: ro.wikipedia.org
foto: Harta județului, cu dispunerea și denumirea plășilor, în anul 1938. Sursa: ro.wikipedia.org