Om de afaceri arestat în lipsă, după ce a păcălit o firmă de leasing cu aproape 32 milioane de lei
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au reușit să-i convingă pe judecătorii de la Tribunalul București să emită un mandat pe o perioadă de 30 de zile pe numele lui Dan Leasă prezentându-le mecanismul prin care omul de afaceri a păcălit firma de leasing.
Conform referatului anchetatorilor, la începutul lui 2008, Dan Leasă, împreună Otilia Cristina Paladie și alte persoane, a constituit o grupare, care a înșelat firma Egnatia Leasing România, care în prezent poartă numele de Marfin Leasing IFN România. Aceasta grup a acționat timp de șase luni.
În calitate de lider al grupului, anchetatorii susțin că Leasă a coordonat activitatea grupării, a creat prin diverse modalități aparența existenței bunurilor ce făceau obiectul contractelor comerciale de vânzare-cumpărare cu firma de leasing, a organizat și coordonat activitatea de broker a societății comerciale Prime Group, având scopul de a racola și a atrage firme cărora le-a acordat „consultanță”, le-a depus documentațiile și le-a susținut cererile pentru obținerea de finanțări în sistem leasing în defavoarea Marfin Leasing IFN România.
În plus, procurorii anticorupție mai arată că Dan Leasă a coordonat și controlat operațiunile financiare și a distribuit prin diverse mijloace sumele de bani obținute prin infracțiuni și a organizat formal activitatea de evidență contabilă a societății Prime Group.
„Mecanismul de fraudare a constat în încheierea de către firma de leasing a 34 de contracte de leasing financiar, în vederea achiziționării a 74 de utilaje de construcții, cu SC Prime Group SRL, societate comercială coordonată și condusă de membrii grupului infracțional. În aceeași perioadă, prin persoane interpuse, inculpatul Leasă Dan a primit în contul unei firme pe care o controla în fapt, suma totală de 30.023.984 de lei, transferată de către inculpata Paladie Cristina-Otilia din contul SC Prime Group SRL”, arată procurorii.
Ulterior, pentru a ascunde proveniența ilegală a banilor, Dan Leasă a transferat, prin mai multe operațiuni bancare aproape 30 de milioane de lei, sumă de bani ce a fost introdusă într-un circuit financiar complex. Din aceeași sumă totală de bani, tot prin persoane interpuse, omul de afaceri a retras cu titlu de „plăți diverse” suma de 202.500 lei în numerar, prin 22 de operațiuni.
Dan Leasă este acuzat de procurorii anticorupție de constituire a unui grup infracțional, înșelăciune în formă continuată și spălare de bani.
În august 2013, omul de afaceri a mai fost trimis în judecată, tot de DNA, alături de alte 19 persoane pentru încheierea frauduloasă a 43 de contracte de leasing financiar, în urma cărora au înșelat o societate cu peste șapte milioane de euro.