Prima pagină » Știri » Omagiu pentru artistul Dumitru Fărcaș: Taragotul, pe stema comunei natale

Omagiu pentru artistul Dumitru Fărcaș: Taragotul, pe stema comunei natale

Comuna natală a lui Dumitru Fărcaș, Groși, din județul Maramureș, și-a trecut pe stemă un taragot din aur, în memoria fostului artist. Hotărârea de Guvern prin care a fost aprobată noua stemă a fost publicată în Monitorul Oficial, transmite corespondentul Mediafax.

Viceprimarul comunei Groși, Gavril Ardusătan, a declarat, joi, corespondentului Mediafax, că localitatea poate fi numită capitala taragotului, Dumitru Fărcaș având foarte mulți urmași care cântă la acest instrument.

„Taragotul a fost inclus pe stema comunei Groși, în memoria fostului artist Dumitru Fărcaș, născut aici, dar și pentru a arăta tradiția de peste 50 de ani a acestui instrument în localitatea noastră. Este un element de unicitate care merită exploatat și simbolic, în condițiile în care Dumitru Fărcaș a fost președintele taragotiștilor la nivel internațional, având o vizibilitate care a depășit granițele comunei. Cred că Groși poate fi numită capitala taragotului, iar, în plus, Dumitru Fărcaș are foarte mulți urmași care cântă la acest instrument. Demersurile pentru stema cu taragot au fost începute în urmă cu doi ani, dar am întâmpinat greutăți, având în vedere că, din punct de vedere heraldic, muzica era reprezentată pe steme sub forma unei lire. Am discutat cu Dumitru Fărcaș în 2017 despre această situație, iar dânsul a vorbit la Comisia de Heraldică de la Cluj-Napoca, iar în cele din urmă s-a aprobat. La începutul lunii iulie s-a aprobat prin HG stema comnei Groși, iar miercuri a fost publicată în Monitorul Oficial. Stema apare deja pe site-ul comunei”, a spus Ardusătan.

taragot

Potrivit acestuia, tradiția taragotului continuă în Groși, astfel că la toate evenimentele culturale care se desfășoară în comună se cântă la acest instrument.

„Nu se poate concepe ceva tradițional aici, nicio nuntă, fără taragot”, a spus viceprimarul din Groși.

Stema comunei Groși se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite, scartelat de un firet de argint, iar în partea superioară, în dreapta, în câmp albastru, se află un taragot din aur.

„În partea superioară, în stânga, în câmp roșu, se află un clopot inscripționat cu o cruce treflată, totul de aur. În partea inferioară, în dreapta, în câmp roșu, se află o ramură de stejar, cu două frunze și o ghindă, totul de aur. În partea inferioară, în stânga, în câmp albastru, se află o ramură de măr, cu două frunze și un măr, totul de aur. Scutul este timbrat de o coroană murală de argint cu un turn crenelat”, a explicat Gavril Ardusătan.

Taragotistul Dumitru Fărcaș a decedat la începutul lunii august 2018, la vârsta de 80 de ani, într-un spital din Cluj-Napoca și a fost înmormântat cu onoruri militare în comuna natală Groși, din județul Maramureș.

Citește și