Instanța supremă l-a condamnat definitiv pe Omar Hayssam la 16 ani de închisoare în dosarul în care este acuzat că a înșelat patru firme cu 1,6 milioane de euro, de la care a luat în leasing mai multe utilaje, pe care le-a trimis în Siria și Egipt, la firmele controlate de el.
Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a respins joi ca nefondate recursurile declarate de inculpați, menținând astfel decizia Tribunalului București, care i-a condamnat pe Omar Hayssam la 16 ani de închisoare, pe Omar Mohamad la 14 ani de închisoare și pe Quasim Essa tot la 16 ani de închisoare.
În 20 septembrie 2005, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Structura Centrală au dispus trimiterea în judecată a lui Omar Hayssam, Omar Mohamad și Quasim Essa, pentru înșelăciune.
Potrivit procurorilor, Omar Hayssam, în calitate de președinte al grupului de firme Manhattan, a inițiat o grupare infracțională la care au aderat Omar Mohamad și Quasim Essa, „având drept scop inducerea în eroare a mai multor părți vătămate, cu ocazia achiziționării în sistem leasing a mai multor utilaje, scopul final fiind exportarea acestora în Siria si Egipt de către societăți comerciale controlate de către inculpatul Omar Hayssam, fără achitarea ratelor de leasing”.
Omar Hayssam a produs astfel firmelor de la care a luat în leasing mai multe utilaje un prejudiciu de 1,6 milioane de euro.
În 26 mai 2010, Omar Hayssam și cei doi asociați ai săi, Quasim Essa și Mohamad Omar, au fost condamnați de Tribunalul București la 16 și, respectiv, 14 ani de închisoare în dosarul privind înșelarea mai multor firme de leasing cu capete de tractor Volvo, pe care le-au exportat cu acte false în Siria și Egipt.
Instanța a mai dispus atunci plata a 480.760 de euro către Volvo și 1.114.223 de euro către SC Afin Leasing. Totodată, Tribunalul București a pus sechestru asigurator pe bunurile acestora, pentru recuperarea prejudiciului.
Sentința a fost atacată la Curtea de Apel București, care a menținut decizia Tribunalului Capitalei. Ulterior, avocații celor trei au contestat decizia Curții de Apel București la instanța supremă, care în 22 noiembrie a dat o decizie definitivă în acest dosar, menținând comanările dispuse în cazul celor trei.
În 2008, Omar Hayssam a fost condamnat de Înalta Curte de Casație și Justiție, în lipsă, la 20 de ani de detenție pentru implicarea în răpirea jurnaliștilor români.
Într-un alt dosar, în 8 octombrie 2012 Omar Hayssam a fost condamnat de Curtea de Apel Oradea la doi ani de închisoare cu executare pentru trecerea frauduloasă a frontierei, în timp ce frații acestuia – Mukhles și Mahmoud – și omul de afaceri Mustafa Tartoussi, acuzați că i-ar fi înlesnit fuga din țară, au fost achitați.
Pedeapsa dispusă în cazul lui Omar Hayssam a fost contopită cu cea de 20 de ani primită anterior pentru terorism, urmând să execute pedeapsa cea mai grea, de 20 de ani de închisoare. Sentința nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs la ICCJ.
Sirianul Omar Hayssam este urmărit general național și internațional în baza unui mandat de arestare preventivă emis în lipsă de către Curtea de Apel București.