Omar Hayssam a fost condamnat, luni, de Curtea de Apel Oradea, la doi ani de închisoare cu executare pentru trecerea frauduloasă a frontierei, în timp ce frații acestuia – Mukhles și Mahmoud – și omul de afaceri Mustafa Tartoussi, acuzați că i-ar fi înlesnit fuga din țară, au fost achitați.
Curtea de Apel Oradea a pronunțat, luni, sentința în cazul fugii din țară a omului de afaceri Omar Hayssam, transmite corespondentul Mediafax.
Astfel, Omar Hayssam a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare pentru trecere frauduloasă a frontierei de stat, pedeapsă care a fost contopită cu cea de 20 de ani, primită anterior pentru terorism, urmând să execute pedeapsa cea mai grea, de 20 de ani de închisoare.
Pe de altă parte, Curtea de Apel Oradea a dispus achitarea celor doi frați ai omului de afaceri – Mukhles și Mahmoud -, acuzați de complicitate la înlesnirea ieșirii din țară a unei persoane cercetate pentru terorism, respectiv a armatorului sirian Mustafa Tartoussi, acuzat de înlesnirea ieșirii din țară a unei persoane cercetate pentru terorism.
Ei au fost achitați pe motiv că fapta lor nu există.
Sentința nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs la ICCJ.
La pronunțarea sentinței, inculpații și avocații acestora au lipsit din sală.
La sfârșitul lunii noiembrie 2007, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) i-au trimis în judecată pe Mustafa Tartoussi, Mukhles și Mahmoud Omar, pentru înlesnire a ieșirii din țară a unei persoane despre care se cunoștea că este cercetată pentru fapte de terorism, Omar Hayssam, respectiv pentru trecere frauduloasă a frontierei de stat.
Anchetatorii au stabilit că, în perioada 23 – 30 iunie 2006, Mustafa Tartoussi ar fi planificat și înlesnit, împreună cu Omar Mahmoud și Omar Mukhles, ieșirea frauduloasă din România a lui Omar Hayssam, deși cunoștea faptul că acesta a fost trimis în judecată pentru acte de terorism prin organizarea și finanțarea operațiunii de răpire a trei jurnaliști români în Irak.
Cercetările făcute în faza de urmărire penală au relevat faptul că plecarea din țară a lui Omar Hayssam s-a realizat pe cale maritimă, cu ajutorul inculpaților Mustafa Tartoussi, Mukhles Omar și Mahmoud Omar, aport justificat de „considerente de ordin material – în primul caz – și de ordin familial – în cel de-al doilea caz”.
În 2008, Înalta Curte de Casație și Justiție a menținut decizia de condamnare, în lipsă, la 20 de ani de închisoare a omului de afaceri Omar Hayssam.
Sirianul Hayssam este urmărit general național și internațional în baza unui mandat de arestare preventivă emis în lipsă de către Curtea de Apel București.
Hayssam a fost operat de cancer de colon, iar la ședința de judecată în urma căreia s-a dispus eliberarea sirianului din motive medicale procurorul a depus concluzii de admitere a cererii acuzatului, iar Curtea de Apel București a admis solicitarea.
La 26 aprilie 2006, Hayssam fost eliberat din arest, iar în 30 iunie a fugit din România la bordul unei nave. Șefii serviciilor de informații și procurorul general al României și-au dat demisia din cauza scandalului mediatic generat de fuga lui Hayssam.
Președintele Traian Băsescu declara, în 9 februarie 2011, la TVR, că Omar Hayssam „este bine-merci” și nu mai are cancer. Președintele preciza că partea română știe unde se află acesta pentru că este subiect de discuție cu partea siriană. „Știm precis și unde este, și e bine-mersi, sănătos, nu are nici urme de cancer, nu mai e plin de metastaze, cum era când l-a operat unul din medicii faimoși ai patriei”, spunea atunci Băsescu.
Dosarul privind fuga din România a lui Omar Hayssam s-a judecat la Curtea de Apel Oradea după ce Înalta Curte de Casație și Justiție a admis, în mai 2009, cererea de mutare a cauzei de la Curtea de Apel București.
În 2008, Omar Hayssam – cetățean sirian, născut în 1 martie 1963 – a fost condamnat, în lipsă, la 20 de ani de închisoare pentru implicare în răpirea a trei reporteri români la Bagdad, cazul acestuia constituind o premieră în România.
Fuga acestuia, după ce a fost eliberat din motive medicale, la solicitarea Parchetului, a determinat revocarea din funcții a șefilor de servicii de informații române, dar și a procurorului general al României. Autoritățile române au inițiat o serie de demersuri pentru aducerea lui Hayssam în România, pentru a-și ispăși pedeapsa la închisoare.
Președintele Traian Băsescu a promulgat, în iunie, legile pentru ratificarea tratatelor încheiate cu Siria privind extrădarea și transferarea persoanelor condamnate în vederea executării pedepselor privative de libertate.
Conform unui anunț al Administrației prezidențiale, președintele Băsescu a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru ratificarea Tratatului între România și Republica Arabă Siriană privind transferarea persoanelor condamnate în vederea executării pedepselor privative de libertate și decretul privind promulgarea Legii pentru ratificarea Tratatului privind extrădarea între România și Republica Arabă Siriană, semnate la București la 10 noiembrie 2010.
De asemenea, Traian Băsescu a promulgat decretul privind promulgarea Legii pentru ratificarea Acordului între Guvernul României și Guvernul Republicii Arabe Siriene privind cooperarea în prevenirea și combaterea criminalității organizate, semnat la București la 10 noiembrie 2010.
Senatul, în calitate de Cameră decizională, a adoptat, în 8 mai, proiectul de lege pentru ratificarea Tratatului privind extrădarea între România și Republica Arabă Siriană, semnat la București la 10 noiembrie 2010, document despre care șeful statului declara, în noiembrie 2011, că este necesar pentru aducerea în țară a lui Omar Hayssam.
MAE preciza, în luna mai, că ratificarea tratatelor de către partea română nu este echivalentă cu intrarea în vigoare (și aplicarea) acestora, fiind nevoie, în egală măsură, de îndeplinirea procedurilor interne necesare de către partea siriană și de notificarea reciprocă a îndeplinirii acestor proceduri, în conformitate cu dispozițiile finale ale acordurilor în atenție.
„Nu există, până în prezent, o astfel de notificare din partea siriană, documentele nefiind în prezent în vigoare”, menționa MAE.
Președintele Traian Băsescu declara, la 16 noiembrie 2011, că aducerea lui Omar Hayssam în România nu este posibilă din cauza blocării la Comisia de politică externă din Senat a acordului de extrădare cu Siria.