Îngrijorarea mare a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii OMS, pentru Europa, este pentru lunile noiembrie – decembrie în ceea ce priveşte creşterea numărului de cazuri de Covid. „Eu sper ca virulenţa acestui microorganism să scadă”, declară Alexandru Rafila.
Membru în comitetul executiv al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Rafila a vorbit, joi, la Digi24, despre punctul de vedere al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii referitor la evoluţia Covid-19 în regiunea europeană.
Îngrijorarea mare este pentru lunile noiembrie – decembrie în ceea ce priveşte creşterea numărului de cazuri. Eu am o speranţă care nu îmi dau seama dacă este fundamentată de evoluţia bolii sau adaptabilitatea sistemului de sănătate. Vă dau un exemplu: Franţa are 7.000 de cazuri noi pe zi, proporţional are mai multe decât România. Noi suntem la o incidenţă cumulată de 85 de cazuri la suta de mii de locuitori, Franţa are 130 de cazuri, Spania ala 240. Nu mai observăm aceleaşi probleme care erau în primăvară. Mortalitatea e mult mai mică, din nefericire noi suntem pe primul loc la mortalitate”, a spus Rafila.
Acesta e de părere că fie sistemele de sănătate au adoptat schemele terapeutice în aşa fel încât pacienţii nu mai ajung să aibă forme foarte grave şi mortalitatea s-a redus, fie pur şi simplu faptul că în general se îmbolnăvesc persoane tinere şi există strategii care să evite infectarea persoanelor vulnerabile a dus la reducerea impactului asupra sistemului de sănătate.
„Eu am o singură speranță: este ca virulența acestui microorganism să scadă în timp și chiar dacă va produce infecții, să producă în general infecții ușoare. Nu este singurul coronavirus. Mai există, în afară de cele două cunoscute, SARS și MERS, mai există patru coronavirusuri care produc niște răceli absolut banale în sezonul rece și poate că toate aceste mutații care se întâmplă prin pasaje repetate la om nu vor duce neapărat la o creștere a virulenței, poate că vor duce la o scădere a virulenței”, a arătat Alexandru Rafila.
„Treaba e foarte complexă și nu cred că o să ne așteptăm la un mare succes de la început, dar trebuie să luăm lucrurile cu calm, să fim răbdători. Eu sunt convins că numărul de cazuri va crește, cred că toată lumea e de acord. Nu e niciun argument ca să scadă. Evident că activitatea școlară e una complexă, presupune multe interacțiuni. Important e să le ținem sub control și să găsim în cadrul familiilor înțelegere, ca să nu se transmită eventual infecția de la copil la persoane din familie care au boli cronice”, a declarat Alexandru Rafila la TVR 1.