Potrivit unei declarații oferite de șeful Organizației Mondiale, Tedros Adhanom Ghebreyesus, un vaccin anti-Covid ar pute fi gata până la sfârșitul anului 2020. Liderul OMS a făcut apel la solidaritate și angajament politic din partea tuturor liderilor, pentru a se asigura o distribuire egală a vaccinurilor atunci când vor fi disponibile, scrie Reuters.
„Există speranță că până la finalul acestui an am putea avea un vaccin”
”Vom avea nevoie de vaccinuri și există speranță că până la finalul acestui an am putea avea un vaccin. Există speranță”, a afirmat Tedros, fără a elabora.
Nouă vaccinuri experimentale sunt în programul COVAX, al OMS, care vizează să distribuie două miliarde de doze până la finalul anului 2021.
Mecanismul COVAX, condus de Alianța pentru Vaccinuri (GAVI) împreună cu Coaliția pentru inovații în domeniul pregătirii pentru epidemii (CEPI) și OMS, urmărește să accelereze dezvoltarea și fabricarea de vaccinuri împotriva COVID-19 și să garanteze un acces corect și echitabil pentru fiecare țară din lume.
Reuniunea de două zile a consiliului de administrație, care a examinat răspunsul global la pandemie, a culminat cu apeluri din partea mai multor țări, inclusiv Germania, Marea Britanie și Australia, pentru reforme pentru consolidarea agenției ONU.
Administrația președintelui american Donald Trump a criticat cu tărie rolul OMS în timpul crizei de coronavirus, acuzând că este prea aproape de China și că nu face suficient pentru a pune la îndoială acțiunile Beijingului, care ar fi dus la extinderea virusului.
Vaccinurile chineze împotriva COVID-19 ar putea ajunge pe piața din Europa. China și OMS, în discuții
China este în discuții cu OMS pentru ca vaccinurile sale COVID-19, produse local, să fie evaluate de Organizația Mondială a Sănătății, fapt care reprezintă un pas către punerea lor pe piața internațională, a anunțat marți un oficial al OMS.
Sute de mii de lucrători esențiali și alte grupuri considerate cu risc crescut în China au primit vaccinuri dezvoltate local, chiar dacă studiile clinice nu au fost finalizate pe deplin, fapt care a stârnit îngrijorări în rândul experților în ceea ce privește siguranța.
Socorro Escalate, coordonatorul OMS pentru medicamente esențiale și tehnologii de sănătate din regiunea Pacificului de Vest, a declarat într-o conferință de presă desfășurată online că statul asiatic a purtat discuții preliminare cu OMS pentru ca vaccinurile sale să fie incluse într-o listă pentru utilizare de urgență.