Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a transmis marţi o avertizare cu privire la penuria posibilă de seringi în 2022 – unul până la două miliarde lipsă – dacă producerea lor nu urmează pe cea a vaccinurilor contra Covid-19, scrie AFP.
Potrivit OMS, care a îndemnat ţările să-şi crească capacitatea de producţie în acest domeniu, eforturile în această direcţie au fost deja întreprinse. Dacă „putem cu siguranţă să creştem capacitatea, trebuie să ştim cu cât şi când”, a precizat Lisa hedman, consilieră principală la OMS pentru acces la medicamente şi produse de sănătate.
Mai mult de 7,25 de miliarde de doze de vaccin contra Covid-19 au fost administrate în lume, potrivit unui bilanţ al AFP, adică aproape dublu numărului de vaccinări uzual efectuate în fiecare an, crescând nevoia de seringi.
Potrivit Lisei Hedman, o lipsă de seringi ar putea determina o întârziere a vaccinurilor de rutină şi, deci, ca acest lucru să aibă un impact asupra sănătăţii publice „pentru anii următori” dacă o generaţie de tineri nu primeşte vaccinurile normale în copilărie. Aceasta s-ar putea traduce prin reutilizarea nerecomandabilă a seringilor şi acelor, destinate a fi de unică folosinţă.
Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, avertizează că ar putea apărea un nou virus care nu poate fi stăpânit.
„Chiar dacă luptăm pentru a pune capăt acestei pandemii, trebuie să învățăm lecțiile și să ne pregătim pentru următoarea. Este o certitudine biologică faptul că, la un moment dat, va apărea un alt virus pe care pur şi simplu nu îl vom putea stăpâni. Putem lua măsurile acum pentru a ne pregăti pentru acel virus, pentru a-l detecta și pentru a răspunde rapid când apare”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, în timpul unei reuniuni a miniştrilor Sănătăţii şi Finanţelor din G20.