Organizația Mondială a Sănătății le-a cerut, vineri, țărilor bogate, să reconsidere planurile de vaccinare pentru copii și, în schimb, să doneze dozele de vaccinuri împotriva-COVID-19 către schema COVAX pentru a sprijini țările sărace de pe glob.
Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat, de asemenea, că al doilea an al pandemiei este mult mai mortal decât primul și că situația din India reprezintă o uriașă îngrijorare, scrie Reuters.
OMS, apel la solidaritate
„Înțeleg de ce unele țări vor să-și vaccineze copiii și adolescenții, dar în momentul de față îi îndemn să își reconsidere planurile și să doneze în schimb vaccinuri către COVAX”, a declarat șeful OMS, în timpul unei întâlniri virtuale de la Geneva.
Canada a autorizat săptămâna trecută utilizarea vaccinului anti-Covid Pfizer pentru copiii cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani, fiind prima țară din lume care a aprobat acest demers pentru această categorie de vârstă.
În plus, vaccinul Pfizer a fost autorizat în SUA pentru copiii cu vârsta peste 12 ani.
OMS a clasificat tulpina indiană de COVID-19 drept „îngrijorătoare la nivel global”: „Are un anumit grad de rezistenţă la vaccinuri”
Varianta virusului COVID-19 descoperită în India, B.1.617, a fost clasificată drept „îngrijorătoare,” a anunţat, luni, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), în special pentru că este mai contagioasă, relatează Mediafax, care citează Le Figaro. Aproximativ 4.000 de oameni mor în fiecare zi în India, din cauza noului coronavirus.
„Există informaţii că B.1.617 este mai contagioasă, dar şi dovezi care sugerează că are un anumit grad de rezistenţă la vaccinuri şi, prin urmare, o clasificăm ca o variantă îngrijorătoare la nivel global,” a declarat doctorul Maria Van Kerkhove, manager tehnic al luptei împotriva COVID-19 în cadrul OMS.
Experţii OMS au precizat că mai multe detalii vor fi publicate marţi în raportul epidemiologic săptămânal al agenţiei ONU, dar rămân multe cercetări de realizat cu privire la această variantă, în special prin intermediul unei secvențieri sporite, „pentru a şti cât de mult circulă, dar şi gradul de severitate cu care atenuează eficacitatea vaccinurilor”.