OMS nu crede în datele furnizate de China în legătură cu unele efecte secundare ale vaccinului Sinopharm 

Publicat: 05 05. 2021, 15:42
Actualizat: 05 05. 2021, 17:00
Vaccinul Sinopharm, pus sub semnul întrebării de către OMS / Foto: Unsplash.com

Experții din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății și-au exprimat neîncrederea în privința datelor furnizate de compania farmaceutică deținută de statul chinez Sinopharm cu privire la riscurile unor efecte secundare grave ale vaccinului antiCovid în cazul unor pacienți. Totuși, potrivit unui document consultat de Reuters, experții au încredere în capacitatea serului de a preveni îmbolnăvirea cu Covid-19.

Oficialii din cadrul OMS nu au putut însă fi contactați pentru a clarifica care sunt îngrijorările concrete legate de vaccinul produs de Sinopharm. Nici compania de la Beijing nu a putut fi contactată pentru un punct de vedere.

Documentul consultat de Reuters a fost însă elaborat de grupul de experți ai OMS care se ocupă de consiliere pe probleme de strategie (SAGE), analiza fiind întocmită în perspectiva ședinței din această săptămână, în care ar urma să reevalueze vaccinul produs de chinezi și autorizat în 45 de țări și jurisdicții, cu 65 de milioane de doze administrate.

Vaccinul Sinopharm, pus sub semnul întrebării de către OMS

Experții au trecut din nou în revistă dovezile și au făcut recomandări. Documentul include datele sinteză ale testelor clinice din China, Bahrain, Egipt, Iordania și Emiratele Arabe Unite. O decizie cu privire la vaccin nu va fi însă anunțată miercuri, a transmis un purtător de cuvânt al OMS.

Eficacitatea vaccinului după etapa a treia a testelor clinice este evaluată la 78% la două doze administrate. O rată ușor mai mică față de cea anunțată de China, de 79,34%. „Avem foarte mare încredere în faptul că două doze ale serului BBIBP-CorV sunt eficiente în prevenirea cazurilor de Covid-19 la adulți (18-59 de ani) confirmate prin teste PCR”, se arată în document.

Cei care au întocmit documentul adaugă însă: ”Analiza siguranței în rândul pacienților cu comorbidități este însă limitată din cauza numărului mic de participanți din această categorie la etapa a treia a testelor clinice (o excepție fiind pacienții cu obezitate)”.

„Avem foarte puțină încredere”

„Avem foarte puțină încredere în ceea ce privește calitatea probelor potrivit cărora riscul unor efecte secundare grave ar fi mic după administrarea unei doze sau după rapel în cazul pacienților în vârstă (peste 60 de ani)”, se mai arată în document.

Nivelul de încredere este extrem de scăzut și în privința datelor care vizează pacienții cu comorbidități sau alte condiții medicale care ar putea determina o formă gravă de Covid-19.

Grupul de experți (SAGE ) a pregătit această evaluare în contextul în care echipa tehnică a OMS evaluează vaccinul în vederea introducerii acestuia în mecansimul de urgență. O eventuală undă verde pentru utilizarea în situații de urgență ar deschide drumul includerii acestui ser în programul internațional COVAX.