Organizaţia Mondială a Sănătății vrea să aibă DOUĂ MILIARDE de doze de vaccin disponibile până la sfârşitul anului viitor.
Obiectivul este ca majoritatea oamenilor din toate ţările să fie vaccinaţi, nu toţi oamenii din doar câteva ţări, spune șeful OMS, Tedros Ghebreyesus, potrivit Mediafax.
Mai multe ţări din Europa se luptă deja cu un nou val de infectări cu coronavirus și apariția unui vaccin pare singura soluție pentru a ameliora pandemia.
„Ne scufundăm sau înotăm împreună, cea mai rapidă metodă de a încheia pandemia şi de a accelera redresarea economică este să ne asigurăm că unii oameni sunt vaccinaţi în toate ţările, nu toţi oamenii din unele ţări. Sondajele de opinie recente arată că o majoritate copleşitoare de oameni sprijină accesul echitabil către vaccinuri. Ţinta noastră este să avem 2 miliarde de doze de vaccin valabile până la sfârşitul lui 2021”, a spus Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Soumya Swaminathan, om de ştiinţă OMS: „Ştiţi ce este descris ca un vaccin, ideal cu o eficienţă de 70 la sută sau mai mult, dar cu siguranţă un procent de 50 la sută ar fi estimarea punctuală pe care am clasifica-o ca un vaccin eficient”.
Unul din șapte voluntari înscriși pentru testarea vaccinului rusesc împotriva COVID-19, denumit „Sputnik V”, s-a plâns de efecte secundare, precum stări de slăbiciune și dureri musculare, a anunțat ministrul sănătății de la Moscova.
Rusia a început luna trecută testarea în masă a vaccinului Sputnik V. Testele implică peste pe 40.000 de voluntari. Studiile clinice finale ale vaccinului rusesc denumit „Sputnik V” au început în septembrie, la Moscova, existând însă incertitudini cu privire la siguranța și eficacitatea acestuia pe termen lung.
Mihail Murașko, ministrul sănătății din Rusia, a spus că au fost vaccinați până acum peste 300 dintre cei 40.000 de voluntari înscriși, relatează The Moscow Times.