Prima pagină » Știri » Omul de afaceri grec Ioannis Papalekas, acuzat de complicitate la delapidare în dosarul SIF

Omul de afaceri grec Ioannis Papalekas, acuzat de complicitate la delapidare în dosarul SIF

Omul de afaceri grec Ioannis Papalekas, acuzat de complicitate la delapidare în dosarul SIF
Omul de afaceri grec Ioannis Papalekas, acuzat de complicitate la delapidare în dosarul SIF

Potrivit surselor citate, Papalekas a venit marți la sediul central al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), unde anchetatorii i-au adus la cunoștință acuzația în dosarul SIF, respectiv cea de complicitate la delapidare.

Omul de afaceri a dat o declarație în dosar, iar miercuri a revenit în fața anchetatorilor, pentru a depune mai multe înscrisuri în apărarea sa, au mai spus aceleași surse.

Ioannis Papalekas controlează compania Globalworth, care a preluat de la omul de afaceri Raul Doicescu clădirea de birouri UniCredit HQ din zona Piața Presei, unde își are sediul banca UniCredit Țiriac, tranzacția, de 43 milioane euro, fiind avizată de Consiliul Concurenței.

Papalekas este considerat unul dintre cei mai activi investitori imobiliari din România în ultimii ani.

Șeful SIF Banat-Crișana, Dragoș Bîlteanu, și Najib El Lakis, membru în Consiliul de Administrație al societății, au fost arestați preventiv în 10 decembrie, în dosarul privind manipularea pieței de capital și delapidarea societăților de investiții financiare, alte trei persoane fiind cercetate sub control judiciar.

Tribunalul București a emis mandate de arestare preventivă pentru 30 de zile pentru Dragoș Bîlteanu, președinte al Consiliului și director general al SIF Banat-Crișana și Najib El Lakis, membru în Consiliul de Administrație al SIF Banat-Crișana.

De asemenea, instanța a decis cercetarea sub control judiciar a celorlalte trei persoane care fuseseră reținute în acest dosar – Adrian Victor Prodan, avocatul Nicolae Mergeani, membri în Consiliul Reprezentanților Acționarilor SIF Muntenia și Stere Gardan.

Decizia Tribunalului București nu este definitivă, putând fi contestată la Curtea de Apel Timiș.

Dragoș Bîlteanu – președinte al Consiliului și director general al SIF Banat-Crișana, Najib El Lakis – membru în Consiliul de Administrație al SIF Banat-Crișana, Adrian Victor Prodan, avocatul Nicolae Mergeani, membri în Consiliului Reprezentanților Acționarilor SIF Muntenia, și Stere Gardan fuseseră reținuți de procurorii DIICOT, care au audiat, în acest caz, 25 de persoane suspectate că ar fi delapidat patrimoniul SIF Banat-Crișana (SIF1) și SIF Muntenia (SIF4), de unde au transferat bani prin intermediul unor offshore-uri, dar și că s-ar fi implicat în operațiuni de manipulare a pieței de capital.

Potrivit DIICOT, în perioada 2012-2014, membrii grupării au constituit un grup infracțional care urmărea obținerea de sume de bani de la SIF Banat Crișana SA și SIF Muntenia SA Bucuresti, prin delapidarea acestora (în modalitatea însușirii/traficării). Ulterior, banii au fost transferați prin intermediul mai multor offshore-uri, controlate tot de către membrii grupului în mod direct sau prin persoane interpuse, în vederea reciclării, pentru a ascunde proveniența acestora.

„În acest scop, aceștia au folosit persoane juridice nerezidente, precum și persoane juridice de naționalitate română, la care asociați au fost avocați care au deținut pentru aceștia acțiunile SIF 1, asigurându-le sustragerea de la o eventuală decizie de concertare în condițiile art. 2861 din Legea 297/2004, precum și disimularea originii ilicite a sumelor de bani, obținute prin delapidare”, a precizat DIICOT, într-un comunicat de presă.

De asemenea, există suspiciuni că membrii grupării s-au implicat și în operațiuni de manipulare a pieței de capital, prin realizarea mai multor tranzacții în datele de 12, 13 și 16 septembrie 2013, în cadrul Bursei de Valori București.

Anchetatorii spun că mecanismele bursiere au fost grav afectate, întrucât operațiunile au vizat majorarea artificială a prețului acțiunilor SIF Banat – Crișana SA până la un nivel semnificativ mai mare decât cel de pe piața principală, dând astfel semnale false cu privire la cererea și prețul instrumentelor financiare, pentru ca, după operațiunile de pe piața „deal”, prețul acțiunilor în cauză să revină la nivelurile inițiale.

Beneficiarii acestor operațiuni ar fi fost liderii grupării, care și-au consolidat poziția în interiorul SIF Banat Crișana SA, prin deținerile directe/indirecte peste limita impusă de art. 2861 din Legea 297/2004.

Vicepreședintele responsabil de piața de capital la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), Mircea Ursache, a declarat, pentru MEDIAFAX, că ASF a sesizat autoritățile în legătură cu anumite tranzacții derulate în septembrie 2013 cu acțiunile SIF Banat-Crișana.

Citește și