Omul de afaceri Iosif Armaș, audiat la DNA în dosarul judecătorilor corupți, în care este urmărit penal și Dan Adamescu

Publicat: 26 05. 2014, 14:22

Armaș a intrat în sediul Direcției Naționale Anticorupție în jurul orei 13.45, însoțit de o persoană care este, cel mai probabil, avocatul său.

Numele omului de afaceri apare în documentele anchetatorilor în legătură cu involvența unei firme a sa.

În documente obținute de MEDIAFAX, procurorii anticorupție relatează în detaliu modul în care judecătorul sindic Mircea Moldovan de la Tribunal București selecta lichidatorii judiciari în cazul dosarelor în care dispunea deschiderea procedurii insolvenței.

Astfel, arată anchetatorii DNA, cu privire la dosarul nr. 43077/3/2007, având ca obiect procedura de insolvență a SC Argirom International SA, controlată de Iosif Armaș, la 18 ianuarie 2013, Monica Angela Borza i-a spus magistratului Moldovan că Armaș a desfășurat o serie de acțiuni contrare Legii nr. 85/2006 privind procedura insolvenței.

Judecătorul Moldovan i-a comunicat administratorului judiciar că hotărârea AGA este lovită de nulitate și a sfătuit-o pe Borza să lanseze o invitație de participare adunării creditorilor pentru 22 ianuarie 2013, inclusiv lui Armaș, mai precizează procurorii.

„În contextul în care Borza i-a spus lui Armaș intenția creditorilor înscriși în dosarul nr. 43077/3/2007 de a cere convocarea anticipată a acestora, anterior datei de 8 decembrie 2012, acesta din urmă i-a transmis femeii că îi va remite un pachet cu produse alimentare (carne de vită/miel), solicitându-i ca jumătate să-i revină judecătorului Moldovan”, se mai arată în documente.

Potrivit unor informații vehiculate în 2010, o altă firmă controlată de omul de afaceri Iosif Armaș, Hercules, care administra majoritatea hotelurilor din stațiunea Herculane, se afla atunci în executare silitată.

Judecătorii Mircea Moldovan, Ion Stanciu, Elena Rovența și Ciprian Sorin Viziru, toți de la Tribunalul București (TB) – Secția a VII-a civilă, acuzați că primeau bani și bunuri pentru intervenții în dosare de insolvență, au fost arestați preventiv, printr-o decizie luată în 20 mai de Curtea de Apel București, la propunerea procurorilor anticorupție.

Cei patru au atacat decizia la instanța supremă, care le-a respins contestațiile.

Cazul celor patru judecători de la TB arestați pentru mită a declanșat „un val” de denunțuri și autodenunțuri la DNA, au declarat pentru MEDIAFAX, în 23 mai, surse judiciare, potrivit cărora, în ultimele zile, mai mulți practicieni în insolvență și lichidatori judiciari ar fi sesizat fapte de corupție

Potrivit procurorilor, cei patru judecători, personal sau prin intermediari, au pretins și primit de la practicieni în insolvență, lichidatori sau administratori judiciari, administratori ai întreprinderii profesionale unipersonale cu responsabilitate limitată, sume de bani, bunuri sau servicii.

Magistrații ar fi cerut bani sau bunuri pentru a îndeplini sau a nu îndeplini ori a întârzia un act privitor la îndatoririle de serviciu în legătură cu contestațiile la tabelul preliminar al creanțelor, pentru a decide privind modalitățile de înscriere la masa credală cu privire la creanțele creditorilor chirografari, pentru a desemna preferențial administratori judiciari, pentru a atribui preferențial dosare de insolvență sau pentru a-și exercita influența pe lângă judecători de la diverse instanțe din București și din țară, folosind informații deținute prin prisma atribuțiilor de judecător, au arătat procurorii în referatul cu propunerea de arestare.

Direcția Națională Anticorupție (DNA) a anunțat la 22 mai, într-un comunicat de presă, că omul de afaceri Dan Grigore Adamescu este urmărit penal pentru două infracțiuni de dare de mită, în dosarul celor patru judecători. Potrivit procurorilor, Adamescu ar fi dat mită 20.000 de euro judecătorilor Ion Stanciu și Elena Rovența, de la Tribunalul București, pentru ca aceștia să dispună în dosare de insolvență soluții favorabile unor firme la care omul de afaceri este acționar.

Dan Adamescu a fost la DNA, pentru a-i fi aduse la cunoștință calitatea procesuală de suspect și acuzațiile.

Procurorii au făcut percheziții la locuința omului de afaceri și la firmele deținute de acesta.

Adamescu deține, printre altele, compania Astra Asigurări, Unirea Shopping Center și clubul de fotbal din Liga I Oțelul Galați.