Prima pagină » Știri » Omul de afaceri Marius Leontiuc, judecat pentru o fraudă de un milion de euro, a fost condamnat la 19 ani de închisoare

Omul de afaceri Marius Leontiuc, judecat pentru o fraudă de un milion de euro, a fost condamnat la 19 ani de închisoare

Omul de afaceri Marius Leontiuc, judecat pentru o fraudă de un milion de euro, a fost condamnat la 19 ani de închisoare
Omul de afaceri Marius Leontiuc, judecat pentru o fraudă de peste un milion de euro, a fost condamnat, vineri, la 19 ani de închisoare, de Curtea de Apel Cluj, sentința instanței nefiind însă definitivă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Omul de afaceri Marius Leontiuc, judecat pentru o fraudă de peste un milion de euro, a fost condamnat, vineri, la 19 ani de închisoare, de Curtea de Apel Cluj, sentința instanței nefiind însă definitivă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

În același dosar în care Marius Leontiuc a fost judecat pentru înșelăciune au mai fost condamnați colaboratorii lui Leontiuc, Nicoleta Bârla, la 16 ani de închisoare, și Mariana Chifor, la 13 ani închisoare.

Sentința Curții de Apel Cluj nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs, care va fi judecat de Înalta Curte de Casație și Justiție.

Patronul unei firme din Timișoara, Marius Leontiuc, acuzat de o fraudă de peste un milion de euro, a fost condamnat, în mai 2011, de Curtea de Apel Cluj, la zece ani de închisoare cu executare, pentru înșelăciune și falsuri.

Atunci, Curtea de Apel Cluj a pronunțat sentința în procesul în care Marius Leontiuc a fost trimis în judecată de către procurorii DNA Cluj, alături de două reprezentante ale unei agenții imobiliare, Paula Nicoleta Bîrla și Mariana Sanda Chifor, pentru asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni, înșelăciune în convenții, prin calități mincinoase și mijloace frauduloase, cu consecințe deosebit de grave, fals material în înscrisuri oficiale și fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, falsificare de instrumente oficiale și folosirea lor, precum și participație improprie la infracțiunea de fals intelectual, toate în formă continuată.

Instanța a dispus condamnarea lui Leontiuc la zece ani de închisoare cu executare. De asemenea, Paula Nicoleta Bîrla a fost condamnată la patru ani de închisoare cu suspendare cu o perioadă de încercare de șase ani, iar Mariana Sanda Chifor la trei ani și patru luni de închisoare cu suspendare și un termen de încercare de cinci ani și patru luni.

Curtea de Apel Cluj i-a achitat atunci pe cei trei pentru asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni.

Sentința nu era definitivă, fiind atacată cu recurs atât de Leontiuc, cât și de către procurori.

La sfârșitul lunii februarie, instanța supremă a casat sentința și a trimis dosarul spre rejudecare Curții de Apel Cluj.

Marius Leontiuc a fost arestat în august 2008 de Curtea de Apel Cluj și a fost trimis în judecată de procurorii DNA Cluj în decembrie 2008, alături de alte două persoane, reprezentante ale unei agenții imobiliare, pentru asociere pentru săvârșirea de infracțiuni, înșelăciune în convenții, prin calități mincinoase și mijloace frauduloase, cu consecințe deosebit de grave, fals material în înscrisuri oficiale și fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, falsificare de instrumente oficiale și folosirea lor, precum și participație improprie la infracțiunea de fals intelectual, toate în formă continuată.

Potrivit unui comunicat remis, la începutul lunii ianuarie 2009, de DNA, în noiembrie 2005, Leontiuc, administrator la SC Romania Europlan Proiect SRL Caransebeș, s-a asociat cu Nicoleta Paula Bârla, fost administrator al agenției imobiliare SC Cristal Grup SRL Cluj-Napoca, având și sprijinul secretarei Mariana Sanda Chifor. Inculpații au creat un mecanism prin care au indus și menținut în eroare peste 120 de persoane, cărora le-au produs un prejudiciu de peste un milion de euro.

Conform comunicatului, agenția imobiliară i-a asigurat lui Leontiuc intrarea pe piața imobiliară din Cluj-Napoca și crearea unei imagini de arhitect cu renume, implicat în diverse proiecte imobiliare. Clienții au fost racolați prin publicitate în presa locală de specialitate prin oferirea de „promoții de preț”, prezentarea de pliante cu viitoarea construcție, postarea de mesaje publicitare pe internet.

Astfel, Leontiuc, în calitate de asociat și administrator la SC Romania Europlan Proiect SRL Caransebeș, iar în unele cazuri de reprezentant al SC Europlan SRL Timișoara, respectiv, SC Banat Europlan Proiect SRL Timișoara, SC Neon Proiect (firmă fictivă), prezentându-se sub calitatea mincinoasă de arhitect, împreună cu reprezentantele agenției imobiliare, a înșelat 120 persoane prin falsificarea și folosirea de înscrisuri contrafăcute (proiect imobiliar comercial civil, contract de asociere și vânzare cumpărare, certificat de urbanism, autorizație de construire, contract de prestări servicii etc.) ori de înscrisuri în care s-au adus modificări (extrase cadastrale, înscrisuri emise de Consiliul Județean Cluj).

Potrivit DNA Cluj, infracțiunile au fost comise în perioada noiembrie 2005 – august 2008, cu ocazia încheierii și derulării antecontractelor de vânzare- cumpărare și de construire a unor apartamente într-un bloc cu 10 – 16 etaje ori de acte de rezervare a unor astfel de apartamente. Cu privire la acest imobil, inculpații au susținut în mod mincinos că urmează să fie edificat și că procedura de autorizare este în curs, determinând persoanele interesate să încheie antecontracte sau acte de rezervare în mare parte prin agenția imobiliară menționată.

Construcția nu a fost edificată și, în consecință, persoanele care au achitat sume de bani pentru contractarea apartamentelor și plata serviciilor agențiilor imobiliare au fost păgubite cu suma totală de 1.134.555,11 de euro.

Pentru recuperarea prejudiciului, s-a instituit sechestru asigurător asupra bunurilor mobile și imobile ale inculpaților, ale agenției imobiliare și ale părții responsabile civilmente, SC Romania Europlan Proiect SRL Caransebeș.

Citește și